«За хвилину до Різдва» звучить музика Миколи Леонтовича і Каміля Сен-Санса – рецензія на балет

19:56, 24.12.2023
«За хвилину до Різдва» звучить музика Миколи Леонтовича і Каміля Сен-Санса – рецензія на балет

Команда творців балету. (Фото надане театром «Київ Модерн-балет»)

Нову казкову постановку «За хвилину до Різдва» з оригінальним сюжетом академічний театр «Київ Модерн-балет»  презентував у столичному культурному кластері «Краків». Про прем’єру захоплено відгукуються глядачі різного віку. А афіші сповіщають про покази упродовж усього різдвяно-новорічного періоду.

 

Керував проєктом створення одноактної танцювально-музичної подорожі головний балетмейстер «Київ Модерн-балету»  Раду Поклітару,  заслужений діяч мистецтв України – а це вже певний стиль і почерк. Цього разу в постановці особливо виразна лінія протидії добра злу – бо які часи, така й казка. Хоча жодних згадок про збройну війну у постановці немає.

 

Навколо Різдва обертаються в новій балетній виставі дивні чарівні істоти підводного світу і благородні білосніжні птахи, а в якийсь момент на сцену несподівано вриваються  байкери. Хоча канва традиційна - сім’я десь у Європі завершує свої приготування до головного свята.  А потім цей ритуал повторюється, за лібрето Оксани Тараненко, через сто років.

 

Поєднання реальності й ілюзій десь нагадує хорор (у лабораторії злого чарівника), але все завершується оптимістично. 

 

Як нагадування про те, що це й наша історія святкувань,  у балеті звучить відома «Колядка дзвонів»  Carol of the Bells – тобто наш «Щедрик», перекладений у 1930-х роках англійською, із музикою українського композитора Миколи Леонтовича. Його мелодії у постановці «За хвилину до Різдва» теж як обрамлення: на початку і на завершення.

 

  У балеті «За хвилину до Різдва» герої переміщаються і в підводний світ (Фото авторки). 

 

Всередині балет наповнено музикою французького композитора Каміля Сен-Санса. (Просто збіг, що обидва композитори залишили земний шлях у 1921 році. Подільський автор помер від кулі чекіста). Звукорежисером постановки є Олександр Курій,  заслужений діяч мистецтв України.

 

Авторка лібрето Оксана Тараненко каже, що у казці  закладено дуже багато ідей, які важливі для молодих глядачів, для дітей, для підлітків. Балетом творці підказують глядачам, як знаходити нових друзів, навіть якщо ці друзі абсолютно на тебе не схожі.

 

«Дуже важлива й найбільш важлива, найголовніша, на мою думку, ідея – це те, що якщо ти хочеш подолати зло, то це можна зробити лише разом. І наш головний герой створює таку компанію друзів, яка допомагає перемогти наприкінці злого чаклуна", - підкреслює пані Оксана.

 

Хореограф-постановник  балету  Сергій Кон вперше спільно створював постановку  з артистами театру «Київ Модерн-балет». «Бажання попрацювати й зробити нову постановку з танцівниками у професійному театрі сучасного танцю виникало досить давно. Коли отримав запрошення попрацювати з артистами театру «Київ Модерн-балет» й створити хореографію нової різдвяної вистави, то погодився відразу», - коментує хореограф-постановник.

 

Образ демонічного чарівника Небулона створив Мішель Фондю, який у трупі «Київ Модерн-балету» з 2009 року. Ще виконавці, зокрема: Софія Гусєва, Дмитро Кондратюк, Ганна Карнаух, Поліна Грініна, Іван Заєць, Сергій Щербіненко, Саїт Халімжанов.

 

Святкова магія, чари різних світів і часів показані  на сцені  відеопроєкціями Ольги  Нікітіної. Відеодизайнерки  - Ганна Бевза та Анастасія Попович. Художниця зі світла - Олена Антохіна.

 

Як і інші мистецькі твори, створені у повномасштабний період російсько-української війни,  балет «За хвилину до Різдва» є протидією мороку, надією і вірою.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Українці святкують Різдво 25 грудня разом з усім світом.