Українські та німецькі мисткині зарядили Берлін «Звуками України»

19:02, 18.12.2023
Українські та німецькі мисткині зарядили Берлін «Звуками України»

Благодійний гала-концерт відбувся на підтримку благодійного фонду «Український мистецький ренесанс». (Фото надане організаторами)

У великій залі Берлінській філармонії, у музичному серці Берліна, нещодавно відбувся гала-концерт «Звуки України вільному світу» проєкту Sound of Ukraine.

 

Культурно-дипломатичну місію на найвищому рівні здійснили академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії на чолі з Володимиром Сивохипом разом з потужним об'єднанням творчих жінок України та Німеччини.

 

Жіноче ядро концерту склали відомі українки — скрипалька Богдана Півненко та піаністка Віоліна Петриченко; авторка книги «Світло з темряви: листи українських жінок вільному світу», докторка з геополітики Орелі Брос; німецька акторка Мала Ємде, яка у цей вечір стала голосом українських жінок, прочитавши листи українок з Маріуполя та з Чернігова, оперна співачка Корнелія Ланц та продюсерка, ініціаторка проєкту Sound of Ukraine й самого концерту Ірина Френкель.

 

 

Всі учасники події мовою мистецтва розповіли про драму, що переживає нині Україна, яке страшне зло коїться всього в кількох сотнях кілометрів від мирного життя на європейському континенті, акцентували на трагедії війни, що розгортається зокрема крізь призму жіночих доль. Та нагадали, що багато українських митців нині боронять Україну зі зброєю в руках й активно працюють на культурному фронті всередині країни під час повномасштабної війни. Всі вони потребують підтримки.

 

Благодійний гала-концерт відбувся на підтримку благодійного фонду «Український мистецький ренесанс», створеного з метою підтримки митців, які залишаються в Україні. Серед присутніх на концерті були депутати Бундестагу, голови дипломатичних місій, акредитовані у столиці Німеччини.

 

Одна з партнерів події, пані Елізабет Сандманн, власниця видавництва Elisabeth Sandmann Verlag, наголосила:

 

«Цей концертний проєкт суто відрізнявся від великої кількості інших проєктів на підтримку України, що відбуваються у Німеччині та інших країнах Європи, у першу чергу високим професіоналізмом виконавців. У цей грудневий вечір у двотисячній концертній залі Берлінської філармонії не було сухих очей – таке сильне враження справила на аудиторію музика з України, голоси з України та листи з України».

 

 

Програма концерту презентувала українські та європейські світові шедеври. Під орудою Теодора Кухара, зокрема, пролунали увертюра Євгена Станковича «Ніч перед Різдвом», Концерт для скрипки з оркестром Яна Сібеліуса виконала солістка Народна артистка України Богдана Півненко, яка продемонструвала бездоганну віртуозність та  наповнила велику залу філармонії шаленою енергетикою, що викликала шквал оплесків у глядачів.

 

Богдана Півненко: «Україна — висококультурна країна, ми маємо потужну композиторську школу, наша сучасна академічна музика має великий змістовний потенціал, який викликає навіть у стриманої європейської публіки дивовижну гамму емоцій. Іноземців вражає наша українська енергетика. Завдяки таким потужним мистецьким акціям, як та, що нещодавно відбулася у Берлінській філармонії, на нас дивляться як на країну, гідну серйозного партнерства».

 

У день проведення концерту у фоє філармонії представництвом Українського інституту в Німеччині було організовано виставку, присвячену історії виникнення та успіху безсмертного твору Миколи Леонтовича «Щедрик». 

 

Й аншлаговий концерт 13 грудня 2023 року, й історія всесвітньої любові до українського «Щедрика», яка нараховує понад 100 років,  — це все про традиції культурної дипломатії, що надихають і розвиваються попри війну.

 

Віра ЗАЛЮБОВСЬКА

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Софія Ющенко стала виконавчою директоркою театрального клубу NASHі.etc