Скрипаль зі Львова Богдан Луц переміг на міжнародному конкурсі у Парижі

19:38, 27.11.2023
Скрипаль зі Львова Богдан Луц переміг на міжнародному конкурсі у Парижі

Богдан отримав кілька спеціальних призів: премію преси, приз глядацьких симпатій, а також нагороду від музикантів оркестру (Фото Vere Music Fund)

Львівський музикант Богдан Луц став лавреатом першої премії на престижному Long-Thibaud International Violin Competition 2023. Цей міжнародний конкурс, який вже 80 років проводиться у Парижі, визнає найвидатніших академічних піаністів і скрипалів. 

 

Як інформує Україна молода, про перемогу Богдана Луца повідомив Vere Music Fund.

 

"У фіналі конкурсу Богдан виконав скрипковий концерт Сібеліуса. Він прозвучав у присутності двох тисяч глядачів у великому залі University of Paris II у супроводі Orchestra of the Republican Guard під орудою маестро Франсуа Буланже", – йдеться у повідомленні.

 

Крім того, скрипаль зі Львов отримав кілька спеціальних призів: премію преси, приз глядацьких симпатій, а також нагороду від музикантів оркестру, який акомпанував фіналістам. У понеділок, 27 листопада, Луц як переможець конкурсу виступить із концертом у відомій паризькій залі – Théâtre des Champs-Elysées.

 

"Це справжній тріумф не тільки для Богдана (адже це одне найвищих досягнень у житті скрипаля!), але й для України. І ще це тренд, який почався ще минулого року: наші музиканти отримують лауреатство на найбільших світових конкурсах – Cliburn International Piano Competition, Queen Elisabeth Competition, International Jean Sibelius Violin Competition, Maria Canals Competition. Горді за них та горді за нашу країну", – зазначив у коментарі УП.Культура директор Vere Music Fund Павло Пімінов.

 

Богдан Луц народився 2004 року у Львові. Навчався у Київському державному музичному ліцеї імені Миколи Лисенка (клас Ольги Корінець) та у Львівському державному музичному ліцеї імені Соломії Крушельницької (клас Марії Футорської).

 

"З Богданом ми співпрацюємо п'ять років, ще з того часу, коли він навчався у Львівській спеціалізованій музичній школі імені Соломії Крушельницької. Зараз він навчається у International Menuhin Music Academy у Швейцарії, у професора Олега Каськіва – українського скрипаля, який неймовірно багато часу віддає своїм українським підопічним як в Швейцарії, так і в Україні. Богдан є одним із найяскравіших музикантів свого покоління, який став справжнім символом України", – розповів про скрипаля Пімінов.

 

Луц – лауреат численних міжнародних конкурсів. Серед його здобутків: перша премія на Carl Nielsen International Competition (Данія, 2022); перші премії та чотири спеціальні нагороди на III/V International Contests of young violinists "I’ll be a virtuoso" (Польща, 2015, 2017); гран-прі та перша премія на Міжнародному конкурсі "Львівський віртуоз" (Україна, 2017); гран-прі та перша премія на двох конкурсах International Competition of Bohdan Warchal "Talents for Europe" (Словаччина, 2014, 2016) та багато інших.

 

Мав концерти у Швейцарії, Словаччині та Україні. Виступав із Symphony Orchestra of Copenhagen, Odense Symphony Orchestra, Košice Symphony Orchestra (Словаччина), симфонічним оркестром Львівської Національної філармонії, камерними оркестрами "Львівські віртуози" та "Трембіта", симфонічним оркестром INSO-Lviv, Національним ансамблем солістів "Київська Камерата".

 

Це міжнародний конкурс класичної музики, який проводиться у Франції з 1943 року. Його створили піаністка Маргеріт Лонг і скрипаль Жак Тібо – їхніми прізвищами і названо конкурс. У 1980 році його розділили на два окремі конкурси, де піаністи змагаються лише з іншими піаністами, а скрипалі – лише з іншими скрипалями.

 

"Конкурс входить до World Federation of International Music Competitions. Це організація, яка об'єднує найпрестижніші музичні конкурси світу. Після таких конкурсів, зазвичай, життя музиканта докорінно змінюється. Він виходить на інший рівень у своїй кар'єрі. Це подія національного масштабу у Франції, який приділяє увагу президент країни", – розповів Пімінов.

 

За роки існування конкурсу українці перемагали в ньому лише двічі. У 2018 році переможницею Long-Thibaud International Violin Competition стала українська срипалька Діана Тіщенко.

 

Як повідомляла УМ, геніальна музика віденських класиків звучатиме у Колонній залі Національної філармонії України у виконанні знаних солістів – флейтиста, заслуженого артиста Юрія Шутка та піаністки, лауреатки міжнародних конкурсів Марії Віхляєвої.