Від жаху до радості: світла музика Максима Березовського звучатиме у концерті про людські емоції

18:17, 05.11.2023
Від жаху до радості: світла музика Максима Березовського звучатиме у концерті про людські емоції

Катерина Суглобіна й Варвара Турта – з України, Дмитро Березін – з Литви. (Фото надане НФУ)

Унікальний концерт барокової музики «У стані афекту: від жаги до жаху» відбудеться у Києві у Колонний зал імені Миколи Лисенка Національної філармонії України. Виступатиме Trio Subertu – інтернаціональний ансамбль із німецького Кельна, що спеціалізується на історично інформованому виконавстві музики від раннього бароко до класицизму.

 

Двоє учасників тріо – Катерина Суглобіна й Варвара Турта – з України, Дмитро Березін – з Литви.

 

Музиканти представлять програму «У стані афекту: від жаги до жаху», що ілюструє чотири з восьми основних афектів (за Атанасієм Кірхером): «жах – скорбота – бажання – радість», повідомляє  комунікаційний відділ Національної філармонії.

 

Теорія афектів сягає своїми витоками до античності, втім, особливо широкого поширення вона набула в епоху бароко. Барокова музика фокусується передовсім на вираженні людських емоцій та пристрастей, що своєю чергою диктували певну музичну мову композицій та навіть визначали тональний план.

 

Наприклад, ля-мінор за деякими характеристиками означав «жалібність», соль-мажор – «ніжність», мі-бемоль мажор – «суворість» тощо.

 

У пропонованій програмі музиканти поведуть слухачів заплутаним лабіринтом людських  емоцій: від жаги до жаху: від патетичної, сповненої жаху сонати Баха-Пізенделя до світлої сонати видатного українця Максима Березовського; від примхливої тріо-сонати скрипаля-віртуоза П’єтро Локателлі до сповненої риторичного пафосу тріо-сонати композитора-авантюриста Алессандро Страделли.

 

Також до програми увійшли твори польських композиторів: патетична «Прелюдія» для клавесину Яна Подбельського та галантна «Соната» для скрипки і клавесину Мацея Радзивіла.

 

Віднайти рукопис сонати Радзивіла  було дуже не просто. Але, музиканти,  які  поставили за мету виконати цей твір в оригінальному варіанті таки знайшли його манускрипт у Дрезденській бібліотеці і вперше зіграють «Сонату» Радзивіла в Україні.

 

Тож концертна програма складається із двох блоків. Перший представляє німецьку музику, коло сучасників Йоганна Себастьяна Баха, як і творчість його самого. А другий – твори представників італійської композиторської школи, серед яких і геніальний українець за походженням, композитор Максим Березовський, який навчався у знаменитій Болонській академії (Італія).

 

Більшу частину творів музиканти виконуватимуть у своїй концертній практиці вперше, це стосується, зокрема, двох тріо-сонат (Дітріха Букстехуде й Алессандро Страделла) – найпоширенішого барокового жанру.

 

Модераторка програми – музична і театральна критикиня, кандидатка мистецтвознавства Юлія Бентя. Концерт 11 листопада відбудеться за підтримки Польський Інститут у Києві / Instytut Polski w Kijowie.

 

Тріо «Subertu» – це  частина Cologne Baroque Ensemble, колективу, який існує з 2018 року в різних форматах:  від тріо до камерного оркестру. Ансамбль, що сформувався у німецькому місті Кельні, переважно зі студентів та випускників відділу старовинної музики Кельнської вищої школи музики спеціалізується на історично інформованому виконавстві музики від раннього бароко до класицизму.

 

Тетяна РУДЕНКО