Радіодиктант національної єдності: 77-річна львів'янка Христина Гоянюк встановила рекорд

18:28, 28.10.2023
Радіодиктант національної єдності: 77-річна львів'янка  Христина Гоянюк встановила рекорд

Христина Гоянюк писала радіодиктанти щороку з моменту їх заснування

77-річна Христина Гоянюк зі Львова встановила новий рекорд України, успішно пройшовши щорічні радіодиктанти 23 роки поспіль, починаючи з 2000 року. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила очільниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова у Фейсбуці.

 

"Віднині вона - рекордсменка України з найбільшої кількості написання щорічних радіодиктантів. Вона їх пише уже 23 роки поспіль! 77-річна львів’янка Христина Гоянюк не пропустила жодного з 2000 року, з початку їх заснування. Каже, що навіть свого дня народження вона не чекає так, як радіодиктанту національної єдності", - написала керівниця реєстру рекордів.

 

Вєтрова зауважує, що тексти рекордсменки за рівнем грамотності – одні з найкращих у країні. У 2020 році Христина Гоянюк була єдиною, яка написала диктант без жодної помилки. При цьому львів'янка не має філологічної освіти, вона – лікарка-бактеріолог. 

 

Але пані Христина, за словами Вєтрової, готується до диктантів так, мов на захист докторської дисертації: перечитує нові правила правопису, переглядає словники, консультується з вчителями української мови, бо переконана, що грамотність людини – це досягнення, а мовна досконалість – це рівень її інтелігентності.

 

Як повідомляла УМ 27 жовтня у День української писемності та мови в Україні відбувся Радіодиктант національної єдності. У цьому році авторкою радіодиктанту стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, а читцем – актор Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі "Довбуш".