Андрухович буде серед журі Варшавського кінофестивалю, де покажуть дев’ять українських копродукційних фільмів

20:48, 18.09.2023
Андрухович буде серед журі Варшавського кінофестивалю, де покажуть дев’ять українських копродукційних фільмів

Фільм «Мурали» про графіті Бенксі в Україні. (Фото: The Warsaw Film Festival)

«Допоки триватиме війна в Україні, на нашому фестивалі не буде місця російським фільмам, натомість будемо намагатись показувати якомога більше українського кіна», – маніфестує директор Варшавського міжнародного фестивалю Стефан Лаудин. 

 

Цьогоріч організатори отримали 4800 заявок зі 111 країн світу. У результаті було відібрано 77 повно- та 61 короткометражний фільм. Від України на фестивалі класу А у Варшаві цього року покажуть дев’ять стрічок   (усі вони – зняті у копродукції), ще кілька стрічок так чи інакше торкаються української теми.

 

Особливе ставлення організаторів до України демонструє  вибір фільмів-відкриття та закриття фестивалю. Відкриють його дві стрічки, одна з яких – дев’ятихвилинний фільм «Мурали» (режисери – Алекс Топаллер, Даніель Шапіро), де йдеться про графіті Бенксі, які художник створив в Україні під час війни.

 

Головні герої фільму – руїни знищених росіянами житлових будинків, шкіл та об’єктів інфраструктури. У вигляді тривимірної інсталяції цю роботу було показано в Каннах, як кінотвір вона дебютує у Варшаві.

 

Фільмом-закриття оголошено документальну стрічку «Нескорені» (режисер – Карім Амер) про дипломатичну боротьбу міністра Дмитра Кулеби та інших українських посадовців проти російської дезінформації.

 

                                                                                    «Нескорені».

 

Задуманий як серіал, цей проект на етапі реалізації втратив інтерес інвесторів і став півторагодинним фільмом, прем’єра якого відбулась тиждень тому на фестивалі в Торонто.

 

За головний приз фестивалю побореться драма Тараса Дроня «Дім за склом» з Іриною Островською в головній ролі архітекторки Вікторії, життя якої починає руйнуватись після зникнення і звинувачень на адресу її доньки.

                                                                                            «Дім за склом».

 

Творці цього фільму чудово знайомі з Варшавою. Одним із продюсерів фільму виступив Ігор Савиченко, фільми якого регулярно беруть участь у Варшавському кінофестивалі, а сам він був тут членом журі конкурсу дебютів 2018 року. Інший продюсер фільму Валерія Сочивець і режисер Тарас Дронь «ковідного» 2020-го  перемогли у цьому ж конкурсі дебютів зі своїм фільмом «Із зав’язаними очима».

 

У цьогорічному конкурсі дебютантів позмагається за приз драма про каральну психіатрію в Радянському Союзі «БожеВільні» (режисер – Денис Тарасов). В обидвох повнометражних ігрових фільмах цьогорічного Варшавського кінофестивалю від України зіграла одна з найбільш затребуваних вітчизняних акторок Ірма Вітовська-Ванца.

 

Короткий метр українки Анастасії Солоневич і польського режисера Дам'яна Коцура «Як це було» став цього року єдиним українським фільмом у Каннах. У Варшаві його покажуть у межах секції «Найкращі польські короткометражні фільми». Варто зазначити, що в  конкурсній програмі короткометражок  учасників від України нема. Втім, без української теми не обійшлося, адже стрічка польської режисерки Аліції Сокол «Три автівки» (або «Автівки з України») розповідає про наших біженців.

 

                                                                                                   «Залізні метелики».

 

Натомість у конкурсі документальних фільмів представлено одразу чотири фільми, у створенні яких взяла участь Україна і всі вони торкаються теми війни. «Залізні метелики» (режисер – Роман Любий) – фільм про катастрофу борту MH-17, «Небезпечна зона» (режисер – Віта Марія Дригас) – про феномен воєнного туризму, «Фотофобія» (режисери – Іван Остроховський, Павол Пекарчик) – про дітей, що ховаються від російських обстрілів у харківському метро, «Перехрестя: Наслідки правди» (режисер – Ендрю Дідвей) – про румунського чемпіона з греко-римської боротьби, що рятує від війни українських сиріт.

 

                                                                                    «Поклик моєї крові».

 

І ще одна стрічка - йдеться про «Поклик моєї крові» - так само буде цікава публіці. Оскільки у назві мається на увазі саме українська кров її головного героя – фронтмена гурту «Гоголь Борделло» Євгена Гудзя. Народжений на Київщині музикант зробив успішну кар’єру в США. В кінороботі режисерів Нейта Поммера та Еріка Вайнріба він уособлює сучасне обличчя американської панк-сцени на фоні ідола попередньої панк-генерації Іггі Попа, який також присутній  у фільмі.

 

Україна також найбільше (після, власне, приймаючої сторони і нарівні з німцями) представлена в журі цьогорічного фестивалю. Одразу три українських митці судитимуть конкурсантів: письменник Юрій Андрухович – основну програму, продюсер Олег Щербина – конкурс документальних фільмів і акторка Маша Кондакова – конкурс короткого метра.

 

39-й за ліком Варшавський міжнародний кінофестиваль відбудеться 6-15 жовтня у столичних кінотеатрах Atlantic і Multikino Zlote Tarasy.

 

Станіслав ГОЦУЛЯК