Храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути демонтований – Апеляційний суд

19:36, 14.09.2023
Храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути демонтований – Апеляційний суд

Храм-кіоск» був побудований без жодних дозволів в буферній зоні пам’ятки ЮНЕСКО (facebook.com/MCIPUkraine)

Північний апеляційний господарський суд зобов’язав демонтувати храм-МАФ на території Музею історії України поблизу фундаменту Десятинної церкви у Києві.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики у четвер.

 

«Суд розглянув апеляційну скаргу релігійної громади УПЦ МП Десятинний Храм на рішення Господарського суду міста Києва від 15.02.2023 по справі № 910/9385/20 та підтвердив зобов'язання звільнити ділянку від незаконно збудованого храму-мафу на території Національного музею історії України», - йдеться у повідомленні.

 

У міністерстві в чергове нагадали, що так званий "храм-кіоск" був побудований без жодних дозволів та знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво, а також порушує ансамбль історичного археологічного комплексу "Десятинна церква".

 

Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню.

 

Крім того, заклад, що знаходиться в споруді, поширює антиукраїнські наративи та працює на країну-агресора вже 14 років поспіль, зазначають у Мінкульті.

 

«Дякуємо за справедливе рішення і продовжуємо підтримувати наших колег з Музею історії України», - констатували у відомстві.

 

«Ще один осередок країни-агресорки в центрі Києва буде демонтовано! Шлях до переможного судового рішення був тривалим і складним. Самовільне захоплення представниками московського патріархату ділянки біля фундаментів Десятинної церкви почалося ще у 2008 році.
 
Самочинна будівля кардинально порушила ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква»», – додає т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв

 

Як повідомляла УМ, колишній міністр культури Ткаченко обіцяв демонтувати незаконний храм-МАФ біля Десятинної церкви у Києві.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

У 2004 році тодішній очільник музею Сергій Чайковський дав громаді УПЦ МП дозвіл на зведення на цьому місті каплиці. Через два роки релігійна громада МП встановила тимчасовий намет, який ще через рік перетворився на дерев'яну каплицю.

 

2012 року релігійна громада через суд отримала право власності на будівлю (але не на землю). За часів Януковича, впродовж двох років храм-кіоск отримав 10 мільйонів гривень з бюджету.

 

У 2018 році НМІУ звернувся до Окружного суду Києва з вимогою визнати рішення про держреєстрацію прав громади УПЦ МП на незаконно зведену каплицю – протиправною.

 

У 2021 році Національний музей історії України в суді вимагав знести каплицю на його території. Згідно з позовом, каплицю звели самочинно біля залишків Десятинної церкви.