Кремінь вважає 2023 рік знаковим для дерусифікації книговидавничої сфери

16:36, 01.08.2023
Кремінь вважає 2023 рік знаковим для дерусифікації книговидавничої сфери

Книжок українською стає в рази більше. (facebook.com/BookArsenal)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь називає саме 2023 рік знаковим для дерусифікації книговидавничої сфери.

 

Як інформує Україна молода, про це Тарас Кремінь написав у соцмережах у вівторок, реагуючи на оприлюднені дані щодо надрукованих за перше півріччя державною мовою понад 90% від усіх видань.

 

Зокрема, за інформацією ДНУ “Книжкова палата України імені Івана Федорова”, в Україні у першому півріччі 2023 року 93,3-99,5% книг і брошур, періодичних і продовжуваних видань, зокрема газет, надруковано українською мовою.

 

«Оговтуючись від катастрофічних руйнувань, завданих війною російських людожерів проти народу України, книговидавнича сфера поступово відновлюється та стрімко українізується.

 

Співвідношення надрукованого продукту державною та недержавними мовами вперше з такими високими показниками. Ще кілька років тому український книжковий ринок не був таким сильним, як зараз», – зазначив мовний омбудсмен.

 

На його думку, на ситуацію вплинув новий Закон про мову. Зокрема, його 26-та стаття, яка регулює використання російської мови у книговидавництві і забороняє ввозити книжки з росії та білорусі.

 

Тарас Кремінь додав, що вже сьогодні нам треба подбати про масштабну державну підтримку української книги та усієї сфери назагал.

 

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці червня Зеленський таки підписав закон про обмеження ввезення та розповсюдження видавничої продукції з росії, білорусі та тимчасово окупованої території України.

 

Сталося це після петицій та закидів на адресу влади у порушенні Конституції та напередодні Книжкового Арсеналу, на якому представили 1300 нових книжок від 77 українських видавців.