Списки спадщини ЮНЕСКО: Україна номінувала писанки й кобзарські традиції

13:39, 03.07.2023
Списки спадщини ЮНЕСКО: Україна номінувала писанки й кобзарські традиції

Українська писанка й кобзарсько-лірницькі традиції можуть поповнити Списки нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже наступного року. (Фото: сайт Мінкульту)

На внесення до Списків нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО Україна подала писанки та кобзарсько-лірницькі традиції.

 

Номінації мають розглянути наступного 2024 року.

 

Як інформує УМ, про це повідомило 3 липня на своєму сайті Міністерство культури та інформаційної політики.

 

«У 2023 році Україна вперше підготувала та подала три номінації на включення до Списків нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Дві з них розглядатимуть наступного року – це міжнародна номінація до Репрезентативного списку, підготовлена спільно з Республікою Естонія, «Українська писанка: традиція і мистецтво», а також номінація до Реєстру належної практики охорони «Практика з охорони кобзарсько-лірницької традиції», – йдеться в повідомленні.

 

У 2025 році планується розгляд номінації технології вишивки «білим по білому» з міста Решетилівки на Полтавщині.

 

Міністр Олександр Ткаченко висловив сподівання, що організація додасть два подані цього року елементи української культури до списків нематеріальної спадщини.

 

Як нагадує Мінкульт, раніше до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО увійшли Петриківський розпис, Косівська кераміка, кримськотатарський орнамент Орьнек та знання про нього. Також до переліку нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони, увійшли козацькі пісні Дніпропетровщини та український борщ.

Зауважимо, що ЮНЕСКО (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) — міжнародна організація, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй, яка при співпраці своїх членів-держав у галузі освіти, науки, культури сприяє ліквідації неписьменності, підготовці національних кадрів, розвитку національної культури, охороні пам'яток культури тощо.

 

Як повідомляла УМ, Україна розраховує на комплексну програму допомоги від ЮНЕСКО.