Національна спілка кінематографістів України позивається з КМУ

12:39, 12.05.2023
Національна спілка кінематографістів України позивається з КМУ

НСКУ оскаржуватиме ухвалене Кабміном рішення Держагентства України з питань кіно подовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії. (Фото: Axon Partners / Facebook)

Позов проти Кабінету міністрів подала Національна спілка кінематографістів України: оскаржують рішення Державного агентства України з питань кіно подовжити повноваження членів Ради з державної підтримки кінематографії.

 

Як інформує УМ, про це повідомила у Фейсбуці юридична фірма Axon Partners, яка представляє інтереси Спілки кінематографістів.

 

Предметом позову є постанова Кабміну №203 від 07.03.2023, яку ухвалили внаслідок звернення Держкіно щодо неспроможності провести конкурс для оновлення складу Ради з державної підтримки кінематографії через воєнний стан. Звернення підписала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук. За словами юристів Axon Partners, вона не має відповідних повноважень. Юристи також зауважують, що постанова №203 суперечить Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні», і що ані звернення, ані постанова не містять обгрунтувань, чому неможливо провести конкурс в умовах воєнного стану.

 

Нагадаємо, що 6 лютого 2023 року відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Переможницею конкурсу стала Олена Гончарук.

 

За законом, підписання контракту із Гончарук мало відбутись протягом 2 місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого 2023, однак контракт із нею Держкіно досі не підписало.

 

Вже після цього Держкіно відмовилось проводити конкурс членів Ради з державної підтримки кінематографії та подовжило термін дії попереднього складу, який кіноспільнота оскаржувала ще на етапі відбору.

 

7 березня Кабінет міністрів України опублікував постанову про продовження повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії. Реагуючи на це, 10 березня Українська кіноакадемія оприлюднила заяву, в якій висловила свою незгоду із рішенням Кабінету міністрів. Проти подовження повноважень Ради з держпідтримки кінематографії виступили також Національна спілка кінематографістів України та Українська Гільдія Режисерів.

 

Як повідомляла УМ, історичний фільм «Довбуш» Олеся Саніна вийде в прокат до Дня Незалежності.