Одеський морський порт планують виключити зі списку ЮНЕСКО

17:51, 03.05.2023
Одеський морський порт планують виключити зі списку ЮНЕСКО

Гендиректорка ЮНЕСКО пані Одрі Азулє (в центрі) під час візиту до Одеси на початку квітня. (omr.gov.ua)

Одеська міська рада отримала рекомендацію від ЮНЕСКО, згідно з якою Одеський морський порт мають виключити зі списку всесвітньої культурної спадщини.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив мер Одеси Геннадій Труханов під час сесії міськради у середу.

 

«Від комітету ЮНЕСКО ми отримали перелік рекомендацій, одна з яких – виключення Одеського порту з переліку об’єктів охорони всесвітньої спадщини, але включення його до буферної зони, де будуть діяти обмеження щодо будівництва навколо порту», - пояснив міський голова.

 

При цьому, наразі Одеса знаходиться на другому етапі роботи щодо внесення до списку Всесвітньої спадщини. Місто отримало від Комітету ЮНЕСКО перелік рекомендацій, частина яких має бути виконана до червня 2023 року, інша частина – до лютого 2024 року.

 

Зокрема місту треба покращити технічний та естетичний стан історичної забудови, зробити міський громадський простір більш комфортним, тобто поступово прибирати пластикові балкони, агресивну рекламу, деякі літні майданчики, МАФи, антени та кондиціонери на фасадах будинків тощо.

 

«Ми збираємося розробити кодекс візуальних правил та стандартів щодо вигляду фасадів будинків, які потрапили у зону ЮНЕСКО. Треба також створити креслення і моделі автентичних огорож, вуличних меблів, клумб та інших типів міського середовища у притаманному Одесі історичному стилі кінця XIX - початку XX століть», - повідомив пан Труханов.

 

Також мер наголосив, що важливо змінити й ставлення людей до Одеси.

 

«В суспільстві має бути вихована неприйняття дій, що ведуть до спотворення архітектури міста», - зауважив Труханов.

 

Як повідомляла «УМ», у серпні 2022 року в МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою.

 

Вже у жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для включення до Списку всесвітньої спадщини.

 

Остаточне рішення щодо включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини ухвалили 25 січня 2023 року.

 

Четвертого квітня Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле прибула до Одеси, де відвідала урочисту церемонію відкриття пам’ятної таблички про включення частини історичного центру Одеси до списку всесвітньої культурної спадщини.