Оркестр «Ренесанс» з Маріуполя знову концертує у Києві

01:04, 02.05.2023
Оркестр «Ренесанс»  з Маріуполя знову концертує у Києві

Камерний оркестр «Ренесанс». (Фото надане Національною філармонією України)

У Києві продовжують проєкт  «Філармонія нескорених». Цього разу 3  травня в Національній філармонії України знову виступить Камерний оркестр «Ренесанс» із Маріуполя – колектив під керівництвом диригента Василя Крячка. Такі зустрічі митців і слухачів спрямовані на підтримку музикантів з окупованих та деокупованих українських територій, зокрема міст, що перебувають під постійним обстрілом агресора.         

                              

Проєкт стартував 20 лютого – в День пам’яті Героїв Небесної сотні – саме з концерту оновленого Камерного оркестру «Ренесанс» Маріупольської камерної філармонії, яким опікується не один рік  маестро Василь Крячок, котрому вдалося вибратися рік тому з міста, яке жорстоко знищують російські окупанти. Уродженець Черкащини давно пов’язав свою долю з Маріуполем.

 

Ще наприкінці 1980-х музикант там заснував Камерний оркестр «Ренесанс», ставши його диригентом і художнім керівником. 2018-го маестро очолив Маріупольську камерну філармонію. Від початку повномасштабної війни в Україні аж до другої половини квітня Василь Крячок залишався у Маріуполі. Окупанти неодноразово намагалися схилити його до співпраці, але проукраїнська позиція митця залишалася незмінною.

 

Нинішня концертна програма оркестру – «Діаманти». Це твори Арканджело Кореллі, П’єтро Масканьї, Каміля Сен-Санса, Ґабрієля Форе, Джерома Керна, Карла Дженкінса, Астора П’яццолли, Карлоса Гарделя, а також популярна музика, зокрема пісні з репертуару українського рок-гурту «Океан Ельзи» в аранжуванні для камерного оркестру Богдани Фроляк. Солісти: Остап Шутко (скрипка), Ольга Шутко (віолончель), Роман Шутко (фортепіано).

 

«Маріупольській камерній філармонії 24 квітня виповнилось 5 років, – каже Василь Крячок. – Війна розкидала нас по всьому світу. Дуже велика біда, що зі 103 працівників філармонії 62 залишилися співпрацювати з окупаційною російською владою.

Ми – ті, що виїхали, – почали з чистого аркуша, який потрібно заповнювати історією. Зібрали мінімальний склад камерного оркестру: 15 осіб. Із них 4-5 маріупольців, решта – музиканти-переселенці з Луганська та Харкова, також запросили музикантів із Києва».

 

Юрко НИВА

 

Як повідомляла "УМ", у Х-й Театральній Олімпіаді в Будапешті (Угорщина) відмовився брати участь Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка через включення росіян до програми.