Франківці бойкотують участь у Театральній Олімпіаді в Будапешті

13:04, 01.05.2023
Франківці бойкотують участь у Театральній Олімпіаді в Будапешті

Фрагмент вистави "Сибірський чардаш". (Фото з відкритих джерел)

У Х-й Театральній Олімпіаді в Будапешті (Угорщина) відмовився брати участь Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка через включення росіян до програми.

 

Як інформує УМ, про це 1 травня представники театру повідомили у своєму Facebook.

 

"Більше чотирьох місяців тому ми надали згоду на участь в Театральній Олімпіаді вистав "Кар’єра Артуро Уї" та "Калігула" тільки після того, як отримали запевнення від організаторів про відсутність у програмі представників країни-агресора Росії", – йдеться в заяві театру.

 

Також франківці повідомили, що в листі до організаторів від 19 січня 2023 року ще раз повідомили про свою позицію й наголосили, що "заклики до пошуку "діалогу без політики" та відновлення "зруйнованих мостів" з російськими митцями є абсолютно неприйнятним".

 

Але нещодавно програму Олімпіади доповнили виставою REX у постановці художнього керівника Александрінського театру Валерія Фокіна.

 

"Також у рамках Олімпіади відбувся показ його кінофільму "Петрополіс" з Антоном Шагіним у головній ролі – російським актором, який активно підтримує війну проти України", – додали у театрі.

 

Тож театр Франка оголосив, що відмовляється брати участь у цьому заході. Натомість театр готуватиметься до участі у декількох інших міжнародних фестивалях в Європі.

 

"Наш театр щиро прагнув доєднатися до великої світової театральної події та провів велику роботу з підготовки показу українських вистав у Будапешті, але ми не можемо погодитися з сумнівним "сусідством" у програмі Театральної Олімпіади. Театр Франка розуміє важливість презентації української культури за кордоном та постійно працює над розвитком міжнародної співпраці з колегами з усього світу.

Водночас ми дотримуємося непохитної позиції щодо неможливості участі у міжнародних заходах, на які запрошуються представники країни-терориста та особи, які виправдовують агресію Росії", – зазначили франківці.

 

Х Театральна Олімпіада – міжнародний форум, який представляє творчість провідних театральних творців з усього світу. Цьогоріч вона проходитиме з 1 квітня по 1 липня, її відкривав виступ всесвітньо відомого акробата Ласло Сімета-молодшого. Глядачам покажуть свої вистави близько 200 колективів із понад 30 країн світу. У рамках програми на публіку чекає 550 вистав на 70 локаціях.

 

Крім вистави REX, у програмі також можна знайти такі постановки як "Распутін", "Анна Карєніна", "Сибірський чардаш".

 

Як повідомляла УМ, в Угорщині відкрили стенд із українськими артистами в лавах ЗСУ.