В Україні планують визнати терористичними три російські телеканали

16:38, 26.10.2022
В Україні планують визнати терористичними три російські телеканали

Нацрада хоче покарати телеканали «россия 24», «rtr планета» і «первый» і визнати їх терористичними організаціями (nrada.gov.ua)

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення звернулася з проханням до правоохоронних органів України визнати три російські телеканали "россия 24", "rtr планета" і "первый" терористичними організаціями.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба медіарегулятора. 

 

«У своїх передачах телеканали "россия 24", "rtr планета" і "первый", інформуючи про терористичні акти у Вінниці, Оленівці і Чаплиному, дезінформували, вибірково поширювали інформацію, надавали певні переваги в описі фактів, що є виключно пропагандистською діяльністю, спрямованою на розпалювання війни та її підтримку в аудиторії телеглядачів цих телеканалів»,- заявляє регулятор.

 

Зазначається, що свою позицію Нацрада висловила в листах до правоохоронних органів на основі моніторингу програм зазначених телеканалів, що виявив, зокрема, намагання рф раціонально обґрунтувати терористичний акт зс рф у Вінниці, водночас підбурюючи до подібних актів у майбутньому.

 

 

Повідомляється, що події в Оленівці російські журналісти та учасники передач обмежили 12-ма наративами, зокрема перекладаючи провину на керівництво Україні. Щодо подій на станції Чаплине російські журналісти і офіційні особи заявляли, що "російські ракетні підрозділи цілеспрямовано цілились та влучили в потяг, який начебто перевозив українських військовослужбовців і воєнну техніку".

 

«rtr планета", "россия 24", "первый" належать до ЗМІ, в яких держава-терорист (держава-агресор) – російська федерація – має частку власності. Усі редакційні рішення щодо поширеної інформації належать лише мовникам, їх керівництву і журналістам. Тому відповідальність за поширення ЗМІ інформації, яка виправдовує, підбурює і підтримує тероризм, є медійною складовою державного тероризму російської федерації проти України» - заявляють у Нацраді.

 

З огляду на це, регулятор звернувся до правоохоронних органів взяти до уваги факти сприяння і здійснення терористичної діяльності зазначеними російськими телеканалами, а також просить розглянути можливість визнання цих телеканалів терористичними організаціями через виправдання та публічну підтримку, оприлюднену у ЗМІ, підбурення до вчинення терористичних актів, з метою притягнення осіб, винних у протиправних діях, до кримінальної відповідальності.

 

Як повідомляла УМ, у березні влада  відключила телеканали "Еспресо", "5" і "Прямий" від цифрового ефіру.