Усікновення глави Іоанна Предтечі: традиції, прикмети та заборони

08:30, 11.09.2022
Усікновення глави Іоанна Предтечі: традиції, прикмети та заборони

На Головосіка забороняється різати і взагалі брати до рук гострі предмети.

Кожного року 11 вересня за церковним календарем християни відзначають  Усікновення глави Іоанна Предтечі— день пам'яті страти Предтечі й Хрестителя Господнього Івана.

 

Про це інформує Україна молода. 

 

Головосік, або Усікновення голови Іоанна Хрестителя – це велике православне свято, яке в Україні відзначають 11 вересня. Цього дня згадують про мученицьку смерть пророка Предтечі.

 

Віряни з нагоди скорботної дати відвідують церкву та дотримуються суворого посту.

 

Після хрещення Господнього Івана було ув'язнено галилейським царем Іродом. Іоан викривав царя Ірода в тому, що він за життя свого брата Филипа мав зв'язок з його дружиною, Іродіадою. Жінка розлютилася за це на Іоана і просила Ірода вбити його. Та Ірод не погоджувався, через те що вважав Івана за великого пророка і боявся народу. Проте, щоб догодити Іродіаді, він кинув Іоана до в'язниці. 

 

Наступного року, коли Ірод святкував день народження, був влаштуваний великий бенкет, куди прийшла дочка Іродіади Саломія. Вона танцями догодила Іродові, що він сказав: «Проси у мене чого хочеш». Саломія на прохання матері попросила голову Іоана Хрестителя: «Я бажаю, щоб ти мені зараз подав голову Іоана Хрестителя на таці».

 

Ірод засмутився, але не міг при гостях порушити клятву; він послав воїна до в'язниці, який згодом приніс голову Іоана Хрестителя і віддав Саломії, а Саломія віднесла своїй матері Іродіаді. Коли почули про це ученики Івана Хрестителя, прийшли, взяли тіло його і поховали.

 

Незважаючи на те, що дата не належить до дванадесятих свят, у цей день дотримуються дуже суворого посту. До столу заборонено подавати м'ясо, яйця, молоко, рибу, алкоголь. Звідси і пішла назва дня «Іван Пісний». Якщо на Івана Купалу збирали трави, то на Івана Пісного було прийнято збирати коріння.

 

У народному календарі Головосік вважається одним із найнебезпечніших днів. Вважається, що народжений 11 вересня буде нещасливим, а рана, отримана цього дня, довго не загоюватиметься.

 

За повір'ям, на Головосік не можна нічого різати і взагалі брати до рук гострі предмети.

Також не можна вживати круглі або червоні продукти, подавати до столу круглі страви. Під забороною стрижка волосся, рукоділля, робота по дому та на ділянці; гучні розваги, співи й танці.

 

Вважається, що цей день завершує літо. У народі говорили:

«Іван Пісний прийшов, літо червоне забрав».

 

З 11 вересня зазвичай починається «бабине літо», яке триває до 22 вересня. З цього приводу існувала приказка:

«З пісного Івана мужик осінь зустрічає, а баба своє літо починає».

 

Іоанну Хрестителю моляться про позбавлення від головного болю. Молитва цьому святому вважається найсильнішою. 

 

Народні прикмети:

 

—Якщо журавлі на південь полетіли, то зима ранньою буде.

—Гуся побачити в небі – до дощу, лебедя – до снігу.

—Грім гримить – осінь буде теплою.

—Журавлі полетіли – скоро похолодає.

—Шпаки на південь не летять – настало «бабине літо».

—Багато граків – сонячна погода триватиме ще довгий час. 

 

Як повідомляла УМ, 2 вересня Самойлів день – народне свято батьків та чоловіків. Віруючі православної церкви вшановують пам'ять біблійного пророка Самуїла або Шмуеля (тобто «почутого Богом»).

 

З цього приводу в народі говорили: «Самойло-пророк сам Бога за мужика молить». У цей день чоловікам не можна працювати, а про одруження не варто і думати.