Захисник Маріуполя Дмитро Козацький переміг у паризькому фотоконкурсі з серією світлин з «Азовсталі»

16:58, 10.09.2022
Захисник Маріуполя Дмитро Козацький переміг у паризькому фотоконкурсі з серією світлин з «Азовсталі»

Одна із найвідоміших світлин "Ореста", знята під час оборони "Азовсталі". (Фото: Дмитро Козацький)

Дмитро Козацький з позивним «Орест», фотограф і захисник Маріуполя, який нині перебуває у полоні, переміг у престижному фотоконкурсі у Парижі – The Prix de la Photographie.

 

"Азовець" отримав "золото" в категорії press/war ("преса/війна").

 

Як інформує УМ, про це повідомляють на офіційному сайті фотопремії.

 

У загальній категорії Press ("преса") легендарна серія болючих фотографій з "Азовсталі" під назвою The Light will win ("Світло переможе") авторства Козацького посіла 2 місце.

 

За словами радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, воїни полку "Азов" вдруге поспіль стають героями цієї престижної премії.

 

"Минулого року на цьому конкурсі з їхніми портретами перемогла українська фотографиня Зоя Шу. За свою серію "Цілісність", виставка якої вперше в Україні відбулася саме в Маріуполі.

 

Такий символізм Маріуполю та "Азову". Завжди поруч. Завжди єдині. Чекаємо на звільнення наших Героїв. Всім серцем з ними", – написав Андрющенко у Telegram.

 

 Нагадаємо, перед тим, як потрапити у полон, захисник Маріуполя виклав у Twitter фотографії оборонців "Азовсталі", закликавши поширювати світлини і надсилати їх на всі можливі премії та конкурси.

 

"Поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії і фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно. Дякую всім за підтримку. До зустрічі", – написав Дмитро Козацький 20 травня.

 

Його заклик було почуто. 3 червня стало відомо, що "Оресту" присудили нагороду польської премії за фотографії з "Азовсталі".

 

Як повідомляла "УМ", вдова "Азовця" Тамара Яніна розповіла про своє життя в п'ятьох фотографіях після смерті чоловіка. 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедія «азовців»: віддані катам на прощу?