Мозаїки «Дерево Життя» та «Боривітер» Алли Горської у Маріуполі зруйновані

13:33, 22.07.2022
Мозаїки «Дерево Життя» та «Боривітер» Алли Горської у Маріуполі зруйновані

Рашисти зруйнували шедеври монументалістики — мозаїку Алла Горської (facebook.com/I.Stanislavsky)

Унікальні мозаїчні панно Алли Горської зруйновані внаслідок обстрілів російськими військами у тимчасово захопленому Маріуполі.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив у Фейсбуці журналіст Іван Станіславський та оприлюднив фотографії пошкоджених панно.
 
Йдеться про роботи «Дерево Життя» та «Боривітер», створені в інтер'єрі ресторану «Україна» бригадою митців (А.Горська, В.Зарецький, Г. Зубченко, Б.Плаксій, Г.Пришедько за участю В.Прахніна і Н. Світличної) впродовж творчого відрядження у травні- червні 1967 року.
 
«Маріупольським шедеврам Алли Горської прийшов кінець… Сюжетно позачасові, досконалі естетично та позбавлені будь-яких соцреалістичних концепцій, ці дві роботи бригади Алли Горської були перлинами маріупольського зібрання монументалістики», - написав Станіславський.
 
 
Алла Горська - українська художниця та дисидентка, громадська діячка, одна із засновниць та найяскравіших творчих особистостей покоління руху шістдесятництва, одна з перших представниць андерграунду, діячка правозахисного руху 1960-их в Україні. Працювала в монументальних творах, мозаїці, графіці та живопису. Була вбита 28 листопада 1970 у віці 41 року.
 
Як повідомляла УМ, у Маріуполі російські загарбники вивезли усі цінні експонати з музеїв міста. У тому числі оригінали картин Архіпа Куїнджі та Івана Айвазовського.