У Відні відкрили фотовиставку «Україна. Після вторгнення»

11:33, 28.06.2022
У Відні відкрили фотовиставку «Україна. Після вторгнення»

Відкриття української фотовиставки у Відні про географію руйнувань під час війни. (mipl.org.ua)

Відкриття фотовиставки «Україна. Після вторгнення» відбулося в австрійському Відні. На ній представили роботи українських фотокореспондентів, зроблені на початку повномасштабного вторгнення РФ.

 

Як інформує УМ, про це 28 червня повідомила правозахисниця, одна із засновниць неурядової організації "Медійна ініціатива за права людини" Ольга Решетилова у Фейсбуці.

 

Фотографіями проілюстрована географія руйнувань України. На них зображені наслідки обстрілів у Київській, Чернігівській, Харківській, Одеській, Донецькій та Житомирській областях. Серед них є світлини, які публікували світові медіа:

 

1. Зруйнований будинок у місті Бородянка, що за 50 км Києва. Він не підлягає відновленню. 1 березня його обстріляли ракетами з літаків. За повідомленнями ДСНС, яка оглядала руйнування в Бородянці, центральна частина міста зруйнована на 90% (автор Владислав Мусієнко);

 

2. Фото з ексгумації тіл у Київській області, яка й досі триває. Станом на 3 червня у Київській області виявлено тіла 1 314 місцевих жителів. У декількох населених пунктах мешканці знаходили тіла зі слідами катувань (автор Сергій Ревера);

 

3.Світлина з батьком, який плаче над тілом сина-підлітка – він загинув від обстрілів 2 березня у Маріуполі (автор Євген Малолєтка).

 

"Ми зараз провели кілька продуктивних днів у Відні. Відкрили фотовиставку, були на кількох важливих зустрічах, а сьогодні, за сприяння української та американської делегацій організували спеціальний позаплановий захід в ОБСЄ щодо насильницьких зникнень на окупованих територіях та місцях утримання українців росіянами.

 

Що важливо - це не була лише презентація нашої аналітики чи наш переказ свідчень потерпілих і свідків. З нами були Альона Лапчук, дружина закатованого до смерті херсонського тероборонівця Віталія Лапчука, і Олена Шевченко, яка досі шукає свою поранену і викрадену росіянами з Гостомеля сестру Людмилу та її чоловіка Ігоря", - розповіла вона.

 

 

За словами Решетилової, свідчення цих жінок просто не можуть залишити байдужими навіть запеклих та цинічних дипломатів.

 

"Сьогодні плакали навіть вони. Я знаю, що багатьом свідкам і жертвам воєнних злочинів важко розповідати свої історії. Але ви не уявляєте, як це важливо і як це працює! Кожне ваше свідчення, кожна ваша розповідь - це камінчик в побудову справедливості і покарання для агресора. Говоріть зі світом!" - підсумувала вона.

 

 

Як повідомляла УМ, Генсек НАТО Йенс Столтенберг на прес-конференції  напередодні саміту НАТО, який відбудеться 28-29 червня у Мадриді, заявив, що країни НАТО визнають Росію прямою загрозою колективній безпеці.