Євробачення: Україна отримала документи на підготовку конкурсу

20:41, 15.05.2022
Євробачення: Україна отримала документи на підготовку конкурсу

Переможці Євробачення-2022 продадуть статуетку конкурсу на аукціоні, а гроші передадуть для допомоги військовим і Україні. (corp.suspilne.media)

Делегація з України отримала у Турині (Італія) символічну теку з документами для підготовки проведення пісенного конкурсу «Євробачення-2023» в нашій державі.

 

Документи було отримано у неділю, 15 травня, а вже 17 травня українська делегація привезе цю теку до Києва.

 

Втім, в якому саме місті України відбудеться пісенний конкурс та як він організовуватиметься, наразі ніхто не знає. Президент України Володимир Зеленський лише висловлював сподівання що «Євробачення» вдасться провести у звільненому Маріуполі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький, який разом з переможцями з гурту «Kalush Orchestra» провели онлайн пресконференцію для українських медіа в неділю, передає «Суспільне».

 

«Суспільне вже отримало документи  для початку підготовки до проведення Євробачення наступного року. Ми дуже хочемо, щоб Євробачення пройшло у мирній Україні. Місце проведення має відповідати вимогам про велику сцену та безпеку, тому місто буде погоджено Європейською мовною спілкою. І держава допомагатиме в цьому. Сподіваємося, що зможемо під час проведення гарантувати безпеку усім учасникам та гостям», - сказав пан Чернотицький.

 

Голова української делегації на пісенному конкурсі Оксана Скибінська відзначила, що гурт Kalush Orchestra отримав рекордну кількість балів за всю історію Євробачення, а саме — 631 бал.

 

Тоді як лідер гурту Олег Псюк розповів, що за лаштунками до нього підходили представники різних країн, запитували про ситуацію в країні та висловлювали співчуття.

 

Щодо можливої дискваліфікації України за заклики зі сцени на підтримку «Азовсталі» соліст відповів:

 

«У мене не було жодних сумнівів, робити заклик “Допоможіть Азовсталі” чи ні. Якби я це не сказав, то шкодував би про це. Я вважав, що навіть якщо так має статися, що нас дискваліфікують, але є хоча б один з небагатьох шансів заявити про Азовсталь на весь світ, то я краще використаю його».

 

Переможці Євробачення-2022 також вирішили продати статуетку пісенного конкурсу на аукціоні, а гроші передати у благодійний фонд для допомоги військовим і Україні.

 

«Можливо є якісь люди, які мають можливість задонатити, їм буде приємно що є така статуетка як згадка про це. Усі гроші ми плануємо пожертвувати на фонд на підтримку України, української армії. Куди саме — ще вирішуємо. Хотілося б за якусь велику суму, але не хочеться називати ніякі цифри, побачимо», — прокоментував Олег Псюк.

 

Він розповів, що планує світовий тур і пише нові пісні, зокрема, про війну. І наголосив, що українська мова для нього пріоритетна, проте пісні англійською також заплановані.

 

 

Як повідомляла «УМ», український гурт Kalush Orchestra здобув перемогу у фіналі Євробачення-2022 в ніч на неділю, 15 травня. Це вже третя за рахунком перемога України на «Євробаченні» за весь час: у 2004 році перемогу здобула Руслана, а у 2016-му – Джамала.

 

Олег Псюк одразу після виступу колективу у фіналі конкурсу звернувся до всього світу із закликом допомогти захисникам України у Маріуполі. «Help Ukraine, Mariupol, help Azovstal! Right now!» — закликав соліст зі сцени під шквал оплесків.