«Схід Опера»: у Литві безпрецедентно гастролюють 220 харків’ян із дітьми

16:06, 01.05.2022
«Схід Опера»: у Литві безпрецедентно гастролюють 220 харків’ян із дітьми

«Карміна Бурана» харківського театру. (Фото надане агенцією «Дель Арте»)

У соборі Клайпеди сьогодні, 1 травня, у виконанні харківських артистів звучатиме знаменитий «Щедрик» Миколи Леонтовича та  «Аве Марія» для солістів, хору, оркестру і органу. Так розпочинається гастрольний тур української «Схід Опери». 

 

У Каунасі, на сцені Національного драматичного театру, харківська «Схід Опера» 5 травня покаже свою інтерпретацію опери «Кармен» Жоржа Бізе. Через два дні відома хорова кантата Карла Орфа «Карміна Бурана» українського театру постане у вишуканому поєднанні з мовою танцю на сцені Литовського національного театру опери та балету у Вільнюсі.

 

Цей  твір особливо символічний у час, коли Харків став містом, яке потерпає від обстрілів та авіа ударів. Постановка  показує, як часто і дуже швидко щастя змінюється сумом, а надія – горем. У мистецькому творі над всіма світовими подіями, як і над людськими почуттями, володарює всесильна Fortuna.

 

У  межах проєкту  Ukraine Now and Forever («Україна тепер і назавжди») Харківський національний академічний театр опери та балету імені  Миколи Лисенка («Схід Опера»), у гастрольному турі у Литовській Республіці проведуть також гала-концерти солістів у містах Йонішкіс, Паневежис, Молетай  і Паланга.

 

Ці гастролі «Європейський шлях» є безпрецедентними. У Литву з Харкова вирушила трупа у складі 220 осіб (плюс 30 дітей співробітників «Схід Опери», навіть із домашніми тваринами). Очолюють тур  генеральний директор-художній керівник театру Олег Оріщенко, головний диригент Дмитро Морозов та головний режисер Армен Калоян. Кординувати діяльність театру у Харкові, який продовжують бомбардувати, залишився Ігор Тулузов - перший заступник генерального директора «Схід Опера».

          

Знаковим стане завершення туру харків’ян. У Вільнюському соборі 9 травня звучатиме величний і трагічний «Реквієм» Моцарта.  Всесвітньо відомим твором ще раз вшанують загиблих героїв війни і невинних мирних українці, які загинули від російської навали у Харкові, Маріуполі, Чернігові, Бучі, Бородянці, Ахтирці, Ізюмі та в багатьох інших містах і селах України. На жаль, нападника ще не переможемо, росія продовжує вчиняти злочини проти людяності.

 

Серед загиблих у цій війні  - і працівник «Схід Опери» Сергій Пивоваров. Він став гранатометником, а в мирному житті був  електрогазозварником 6-го розряду бутафорської дільниці. У квітні поляг у боях у районі Святогірської Лаври на Донеччині. 

       

Як й інші будівлі Харкова у центрі міста, у період повномасштабної війни росії в Україні Театр опери і балету зазнав серйозних пошкоджень. Однак керівництво закладу   наголошує: «Схід Опера живе і буде жити! Не дивлячись ні на що, ми будемо чекати на наших працівників, які приєдналися до лав ЗСУ та тероборони, працівників, які вимушені були залишити місто, та звісно ж на наших глядачів. Ми віримо, що зовсім скоро ми зустрінемось у повному залі і знову зможемо насолодитись оперю та балетом».

 

Силами артистів, які не залишили прикордоння з країною-агресором, театр спочатку організував серію концертів у бомбосховищах міста під  орудою диригента, заслуженого діяча мистецтв України Юрія Яковенка. Цей проєкт «Схід Опера - місту-герою Харкову!» став  першою публічною мистецькою відповіддю театру рашистам після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

 

Тим часом, головний диригент «Схід Опера», заслужений діяч мистецтв України Дмитро Морозов  у Чернівцях став учасником та  ініціатором низки концертів разом із колегами з інших міст, які втратили домівки та знайшли прилисток на Буковині. Усе відбувається у тісній співпраці з Йосипом Созанським - головним диригентом Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка. 

 

Грали у залі органної та камерної музики та у бомбосховищі. «Концерт для усього світу» транслювався на 15 країн світу, зокрема у Великій Британії, Литві, Німеччині, Франції, Нідерландах. Інший виступ просто неба  називався «Вільне небо» / Free Sky. Усі музикування -  аби підтримати мистецтвом людей, надаючи змогу відволіктися від звуків війни, а також зібрати кошти на потреби переселенців та ЗСУ.

 

На початку квітня стартував масштабний проєкт «Схід Опера: долаючи відстань».  В його межах виконану вали й «Реквієм»  Моцарта в пам'ять про загиблих від російської агресії. Це музичне вшанування звучало під управлінням головного диригента Дмитра Морозова. Виконували спільно музиканти та солісти «Схід Опера» та Чернівецької обласної філармонії.

 

Повномасштабна російсько-українська війна розкидала харківських митців по різних куточках світу. Польща та Австрія, Німеччина та Бельгія, Чехія та Швейцарія і навіть Індонезія – це далеко не повний перелік країн, які надали їм тимчасовий прилисток, констатують у «Схід-Опера». А дехто опинився в інших частинах України. Втім, незважаючи ні на що, харків’яни не втрачають відчуття причетності до свого театру і подумки завжди разом з колегами, які тримають оборону на культурному фронті Харкова.

 

«Схід Опера» є членом європейської асоціації OperaEuropa. Харківський театр надзвичайно вдячний Литовському національному театру опери та балету (LNOBT) за організацію гастрольного туру, особисто генеральному директору Йонасу Сакалаускасу та керівнику служби організації заходів та турів театру Артурасу Аленскасу. А також міністрові культури Литовської Республіки  Сімонасу Кайрису.

 

Як повідомляла «УМ», столичний Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра везе до Європи виставу-лауреатку Шевченківської премії-2022 – «Погані дороги».