Відійшла у засвіти мисткиня-шістдесятниця Любов Панченко

22:11, 30.04.2022
Відійшла у засвіти мисткиня-шістдесятниця Любов Панченко

Почесна громадянка Бучі Любов Панченко 2 лютого 2022 року, коли її вітали з уродинами - 84 річницею. (Фото: Фейсбук Liubov Krupnyk)

У Київській лікарні №5 у суботу, 30 квітня, відійшла у вічність на 85-му році життя неперевершена художниця-шістдесятниця Любов Панченко. 

 

Про це щойно повідомила нашу редакцію газети "Україна молода" директор музею шістдесятництва Олена Лодзінська.

 

Ми писали про пані Любу 21 квітня в статті "Мисткиня-шістдесятниця Любов Панченко місяць голодувала під час російської окупації в Лісовій Бучі".

 

Тоді ми просили всіх небайдужих переслати кошти на вказаний рахунок для допомоги Любов Панченко (номер картки чоловіка пані Олени, Олександра Васильовича Ткачука – він голова Громадської організації «Музей шістдесятництва»: Приват Банк 4149 4991 3590 8596).

 

Як виявилося чимало людей відгукнулися, і, як розповіла Олена Лоззінська, за цей короткий час була зібрано чимала сума.

 

На жаль, через раптову смерть художниці ці гроші вже будуть використані дещо за іншим призначенням.

 

Пані Олена сказала, що зібрані кошти підуть: на похорон, пам"ятник і якщо вистачить, то і на, хоча б, певний тираж альбому "Любов Панченко.Повернення" (file:///C:/Users/User/Downloads/IbvkD1639990997OvNsN%20(2).pdf), присвяченому мисткині. Адже наразі цей альбом є лише в електронному вигляді.

 

Прощання з непересічною жінкою-мисткинею відбудеться в понеділок, 2 травня, приблизно в 11-й годині у столичній лікарні №5.

 

А, поховання відбудеться в цей же день в Лісовій Бучі на Яблунському цвинтарі. Художниця все життя прожила в Лісовій Бучі, в своїй оселі пережила рашистьку окупацію, але померла від її наслідків через тривале голодування.

 

Директорка музею шістдесятництва, додала, що наразі створюється громадський розпорядчий комітет фонду Любові Панченко. У комітет запросили, зокрема, Валентину Чорновіл, Ріту Довгань.

 

Додамо, що Любов Панченко одна з героїнь проекту 60. Втрачені скарби (60s. The Lost Treasures) (https://treasures.ui.org.ua/ua). За посиланням https://treasures.ui.org.ua/panchenko_ua можна детальніше дізнатися про її життя та творчість.