Оксана Білозір обурена через переспів її пісень «Коханий», «Кленова балада» і «Колискова мелодія України»

09:02, 30.04.2022
Оксана Білозір обурена через переспів її пісень «Коханий», «Кленова балада» і «Колискова мелодія України»

Скандал навколо пісні «Свіча», на яку зробила власну інтерпретацію Оля Полякова, продовжується

Українська співачка Оксана Білозір  обурилася з приводу переспіву її пісень, а саме “Коханий”, яку заспівала Тоня Матвієнко, “Кленова балада”, виконана Ольгою Полежака та «Колискова мелодія України» Олі Полякової. Найбільший резонанс в мережі набула остання пісня. 
 
Як інформує Україна молода, про це Білозір написала на сторінці Фейсбуку.
 
Народна артистка обвинуватила Полякову, що та «нахабно переспівала» її пісню, взявши за основу музику Мирослава Скорика, яка вже використана у пісні Білозір “Свіча”. А також дорікнула, що під час повномасштабної війни проти російських окупантів, та перебуває у Франції, а також уколола за та дружбу з російським співаком Філіпом Кіркоровим.
 
«Як можна було з цієї мелодії, пісні-реквієм "Свіча" забрати контент (вірші), змініти слова на "Колискову" і понести у світ?, - пише Білозір. - Нас не потрібно заколисувати, нам потрібно знати всю правду про ворога, нашу історію, для розуміння, що ми - п’яте покоління українців - ведемо останній бій за Україну! Це усвідомлює кожен із нас, хто не покинув Україну!
 
Може там, у Франції, подалі від війни, немає часу почитати історію свого народу, може і пруть емоції якось докластися до страждань свого народу, може складно зі свого репертуару витягти пристойну пісню українською мовою?, - продовжила вона. - Хоч руский кокошник і замінився короною від дружби з коронованими країни агресора, українці мудрі і сильні, своєю кров’ю сьогодні захищають і ваше, пані, майбутнє!»—написала Білозір
 
.
 
 
Вона упевнена, що Полякова в такий спосіб вирішила хайпанути.
«Не вдасться, як звикли, підмінювати цінності на цінники. Настав час змінюватися і боротися за свою країну і на духовному фронті!»,- підсумувала вона. 
 
У коментарях до facebook-посту продюсера Полякової Михайла Ясинського стало зрозумілим, що наразі запиту на дозвіл використання музики під час створення “Колискової” Полякової не було, адже пісня не використовується в комерційних цілях.
 
Оксана Білозір сказала, що сваритися ані з ким не планувала, а зробила лише творче зауваження колегам. Про “судові погрози” зі свого боку у пості мови не йшло.
 
«У пості ані слова про суд. Я говорила тільки за закон, який захищає право інтелектуальної власності,– наголосила Оксана Білозір.— Щодо формулювання «листи щастя» – це підказка для менеджменту артиста звернути увагу на можливі претензії від спадкоємиці геніального композитора Мирослава Скорика, його дружини – пані Адріани.
 
Зазначимо, що Білозір отримала дозвіл на використання музики Скорика ще у 2007 році.
 
Неймовірно влучним з цього приводу виявився пост режисера Олега Боднарчука у Facebook:
 
«Питання прав вирішується дуже швидко. У свій час я працював над проектом, де потрібно було з некомерційною метою використати пісню Івасюка. Ми звернулися до родини композитора і отримали письмовий дозвіл на виконання пісні. Чому менеджмент цього не зробив – не зрозуміло. Був час на нові вірші, був час на виготовлення аранжування, на запис, на зведення. Тільки не вистачило часу на дзвінок родині Скорика».
 
Окрема увага приділяється питанню можливого порушення “цілісності твору”. Як говорить Оксана Білозір, Мирослав Скорик надавав згоду на використання свого твору саме на текст Богдана Стельмаха (тема – “Геноцид українського народу під час Голодомору”). 
 
 
 
 
Але у питанні “цілісності твору” є винятки – створення пародій та попурі. «Колискову» від Полякової важко назвати пародією, правда? Однак і тут є вихід, договір на права можна оформити постфактум. Можливо вже зараз це питання вирішується 
 
Менеджмент співачки апелює до того, що у комерційних цілях цю роботу не розглядали, маючи на увазі офіційний діджитал-реліз та виступи на платних концертах. А як щодо відео на YouTube, яке від сьогодні закрито для перегляду на каналі Полякової? У будь-якому разі за законом України комерційне чи некомерційне використання інтелектуальної власності без дозволу правовласника заборонено…
 
Як повідомляла УМ, украінський співак Віталій Козловський, який від самого початку війни залишається в Києві, презентував щемливу пісню «Інша весна». Кліп до композиції знятий біля зруйнованих ворожими авіаударами будинків.