Вербна неділя-2022: традиції і прикмети

06:32, 17.04.2022
Вербна неділя-2022: традиції і прикмети

Християни святкують Вербну неділю за тиждень до Великдня. (Фото з відкритих джерел)

Вербна неділя - одне з двонадесятих свят, яке відзначається віруючими як день пришестя Ісуса Христа в Єрусалим. Це було за кілька днів до його страждань в ім'я людства.
 
Як нагадує Україна молода, цьогоріч священна дата випадає на 17 квітня - за тиждень до того, як настане ще одне важливе свято - Великдень 2022. У цей час вже йде Великий піст - найсуворіший піст в році. 
 
За традицією у Вербну неділю в церкві освячують саме гілочки верби. Також віряни ставлять свічки за здоров'я своїх близьких, просять святих за добробут у родинах. Після богослужіння, коли вертаються додому, то намагаються одразу посадити одну або кілька гілочок в землю біля хати, «щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток». 
 
Решту обов'язково несли до хати і ставили перед образами. Якщо ж заставали когось з членів сім'ї, хто проспав службу і не прийшов до церкви, то били гілочками верби і промовляли: «Не я б'ю - верба б'є, за тиждень Великдень, недалечке червоне яєчко!»
 
А дівчата і хлопці жартома билися освяченою вербою перед церквою та дорогою додому і голосно вигукували: «Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!». 
 
Освячену вербу не викидали, а зберігали вдома цілий рік, щоб вона берегла житло від бід , хвороби та печалі.
 
Дерево верба вибрано невипадково - гілочки символізують пальмові, якими іудеї вітали Ісуса, коли він входив до Єрусалиму. Враховуючи те, що на території України пальми природним чином не ростуть, їх замінили на вербу, як символ нового життя і пробудження після довгого сну. 
 
У жодному разі у Вербну неділю не можна займатися важкою фізичною та брудною домашньою роботою : шити, прати, прибирати, будувати, пиляти, копати;
 
Категорично не можна сваритися, ображатися, пліткувати, але при цьому можна хльоснути один одного гілками; 
 
У свято не слід відмовляти у проханнях , особливо тим, хто потребує допомоги;
 
Не можна проводити галасливі гуляння, влаштовувати застілля, вінчатися, одружуватися, хрестити дітей, а ще — вживати алкоголь.
 
Вербна неділя припадає на період посту, тому в цей день заборонено вживати їжу тваринного походження. Але церква дає послаблення і дозволяє з'їсти трохи риби і випити вина. В цілому, на святковому столі повинні бути присутніми страви тільки з рослинних компонентів.
 
За старих часів вважалося, що якщо на Вербів день хороша і ясна погода, то влітку буде багатий урожай фруктів. 
 
Якщо цього дня посадити кімнатну рослину , воно принесе гроші;
Якщо освячена верба проросте – дівчина в сім'ї вийде заміж, а хлопець одружується;
У цей день худобу на пасовищі виганяли освяченою вербою, щоб нечисть не чіплялася;
Якщо на Вербну неділю вітряно – літо буде холодним ;
Якщо день теплий та сухий – буде врожай фруктів .
 
З давніх-давен на Русі жінки пекли печиво з додаванням вербних бруньок - вірили, що той, хто з'їсть частування, буде здоровим. Згодовували випічку і худобі, щоб захистити поголів'я від хвороб. Також було прийнято робити відвар з вербних бруньок і купати в ньому маленьких дітей, даруючи зростаючому організму сили.
 
Як повідомляла УМ, Великоднє богослужіння у прифронтових районах розпочнеться вранці у неділю, одразу після завершення комендантської години.