В Україні постраждали 53 історичних та релігійних пам’ятки – ЮНЕСКО

07:20, 02.04.2022
В Україні постраждали 53 історичних та релігійних пам’ятки – ЮНЕСКО

Ситуація у древньому Чернігові вважається надзвичайно складною: тут багато церков і монастирів Х-ХІХ ст. (Фото ДСНС)

Щонайменше 53 культурні об’єкти були пошкоджені або частково зруйновані з початку російського масштабного вторгнення в Україну.

 

Серед них - 29 релігійних об’єктів, 16 історичних будівель, чотири музеї та чотири пам'ятники.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив у Парижі заступник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне Рамірес, передає l`Avenir.

 

Одним із найбільш постраждалих регіонів України в цьому плані є Харків, де серед інших об’єктів від російських бомбардувань постраждали Меморіал Голокосту«Дрогобицький Яр», Державний театр опери та балету та Музей мистецтв, сказав Оттоне Рамірес.

 

Київ знаходиться під загрозою, але поки немає жодних ознак того, що сім об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зокрема Софійський собор і Києво-Печерська Лавра, були пошкоджені.Втім, за винятком Вознесенської церкви.

 

Ситуація в місті Чернігові вважається надзвичайно складною. Це одне з найстаріших міст України, багато церков і монастирів датуються 10-19 століттями. Серед них церква Святої Катерини, що входить до списку ЮНЕСКО.

 

Своєю чергою видання Le Soir уточнює, що з постраждалих об’єктів п’ять знаходяться в районі Чернігова, ще п’ять - у Київській області, 18 - у Харківській.

 

Решта пошкоджених об’єктів розташовані у Сумській, Житомирській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Водночас зазначається, що у списку немає інформації щодо ситуації у Маріуполі та Херсоні. Тому, за словами представника ЮНЕСКО, цей список не є вичерпним.

 

«Наші експерти продовжують розслідування низки повідомлень», – додав він.

 

 

У ЮНЕСКО повідомили, що разом зі своєю агенцією ЮНІТАР (Навчальний та науково-дослідний інститут ООН) було створено систему моніторингу стану збереження основних українських об’єктів та пам’ятників за допомогою супутникових знімків.

 

В Агентстві повідомили, що працюють з українською владою над складанням списку пріоритетних об’єктів та визначенням умов їх розміщення.

 

Як додатковий запобіжний захід генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азулай направила офіційний лист міністру закордонних справ росії Сергію Лаврову, нагадавши йому про зобов’язання рфі надавши йому дані про місцезнаходження українських об’єктів всесвітньої спадщини, щоб вони були захищені від будь-яких бомбардувань, сказав представник організації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культурна спадщина під час війни. Як зберегти пам’ятки і артефакти.