«На своїй землі»: фільм, який став пророчим

14:23, 29.03.2022
«На своїй землі»: фільм, який став пророчим

Усього за три з половиною хвилини авторам короткометражки вдалося передати біль і відчай простого українця. (Фото Держкіно)

На офіційній сторінці Державного агентства України з питань кіно в ютубі виклали у вільному доступі короткометражну стрічку «На своїй землі».

 

Про це інформує Україна молода.

 

Хто дивитиметься фільм вперше, навіть не здогадається, що його знято не в ці «гарячі» воєнні дні, а ще в 2018 році.  Адже йдеться про нелегкий вибір для багатьох сьогоднішніх українців: поїхати в безпечніше місце, коли довкола рвуться снаряди, чи залишитися вдома. На своїй землі.

 

Творці фільму, мабуть, і не підозрювали, що стрічка стане пророчою і за кілька років, порушене в ній питання втечі від війни, яке до того вже пережив Донбас, зачепить населення практично всієї України. 

 

Сюжет фільму розгортається навесні. Уляна зібрала речі, щоб поїхати. А Гордій щепить дерева у своєму садку. Бо в цей куточок сільського раю прийшла війна…

 

 

Усього за три з половиною хвилини авторам короткометражки вдалося передати біль і відчай простого українця, який через війну змушений покинути все, що впродовж життя творили його руки, який втрачає всю родину і через це втрачає розум сам, який відправляє на боротьбу з ворогом найдорожче - своїх дітей.   

 

Стрічку екранізовано в рамках проєкту «Дивись українське»  компанією «Вавілон» за підтримки Деркіно. У ролях: Станіслав Боклан, Ніна Набока, Олександр Биков.

 

Режисер-постановник Саша Кірієнко, сценарист Федір Янько, оператор-постановник Дмитро Ященков, художник-постановник Олександра Дробот, продюсери Андрій Ризоль, Святослав Ризоль.

 

Стрічка отримала Гран-прі та Спеціальну відзнаку Канівського міжнародного кінофестивалю ім. Юрія Іллєнка (2018), приз за найкращу кінорежисуру Трускавецького МКФ «Корона Карпат» 2018 року (Саша Кірієнко), 1 місце в номінації «Ігровий фільм» на Кінофестивалі «Світло» (2019).
 

 

Як повідомляла "УМ", нині у кінопрокаті США вийшла історична драма Олеся Саніна "Поводир". Всі кошти підуть на допомогу Україні та українським біженцям.