Помер автор першого балету «За двома зайцями» Юрій Шевченко

21:58, 24.03.2022
Помер автор першого балету «За двома зайцями» Юрій Шевченко

Юрія Шевченка (в центрі) надихала до творчості Революція Гідності.

Голова Національної спілки композиторів України  Ігор Щербаков повідомив, що на 69-му році життя 23 березня пішов у засвіти Юрій Шевченко.

 

Сталося це у Києві  в Олександрівській лікарні.

 

Причина - запалення легенів. «Низька сатурація, був на ШВЛ»,  - уточнив Ігор Щербаков.

 

Композитор Юрій  Шевченко відомий насамперед як популярний театральний композитор. Він створив музикудо близько сотні вистав, зокрема, до постановок: 

 

«Зимовий вечір» Михайла  Старицького, «Патетична соната» Миколи Куліша, «Росмерсгольм» Генріка  Ібсена, «Лісова пісня» Лесі Українки — у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка; «Дон Жуан» Мольєра, «Гамлет»  Шекспіра, «Хоровод любові»  Шніцлера — у Київському академічному Молодому театрі.

 

Написав музику до багатьох вистав українських не київських драматичних театрів, театрів ляльок, теле- та радіовистав, навіть мультфільмів: «Івасик-Телесик» (1989), «Котик та півник» (1991), «Кривенька качечка» (1992).

 

Співпраця Юрія Шевченка з Національною оперою України розпочалася у 2007 році роботою над балетом «Буратіно, або Чарівна скрипка» та продовжилася у 2017 році балетом «За двома зайцями».  Другий  -  вперше за всю історію існування знаменитої однойменної п'єси Михайла Старицького за її мотивами  створений балет.

 

Над музикою до балету Юрій Шевченко працював майже рік і саме вона дала поштовх до сценографії і хореографії вистави.

 

«В балеті є своя мова, мова пластики, сценографії, музики. І це відразу змінює всі акценти ‑ історія залишається все тією ж, але спосіб її передачі ‑ інший», - писали у представленні колективу творців балету «За двома зайцями» на здобуття Шевченківської премії-2020 у номінації «Музичне мистецтво».  

 

Акцентуючи, що веселі куплети Голохвастого стали лейтмотивом балету, в якому звучить і кадриль, і танго, і вдало вплетені у музичну канву вистави народні мелодії.

 

Дуже дивним стало тоді рішення експертів головної мистецької премії України, які «модернізували» державну нагороду у бік поп-виконавців, навіть не допустити до фіналу цього балету. У Національній опері України ця вистава є однією з аншлагових, яку дивляться вітчизняні глядачі й іноземці.

 

Юрій Шевченко – також автор балетів «Катруся», «Ніч Перуна», «Сіндарела», симфонічно-хореографічної сюїти «Пори року», Пасторальної сюїти для дерев'яних, духових, ударних та арфи, Кантати для дитячого хору «Сонце-Ярило» та інших.

 

Ще 2 березня композитор дякував відомій українській диригентці Оксані Линів через соціальну мережу за  чудове виконання  з присвятою захисникам України, які протистоять повномасштабній війні путіна,  свого твору «Ми є» в італійському  Teatro Comunale Bologna .

 

«Ми з дружиною прослуховивали його в Києві, під час повітряної тривоги, - писав Юрій Шевченко. - Але сталося диво і з останніми звуками твору стався відбій повітряної тривоги. Музика нас обороняє!».

 

«Ми є» - це парафраз на тему національного Гімну України.

 

«Написав після того,  як співав разом зі всіма Гімн холодним зимовим вечором на Майдані під час революції Гідності 2014 року, - уточняв композитор. - Повернувся додому і написав партитуру за пару годин. Хотів, щоб наш Гімн звучав як тиха світла молитва за Україну до всього світу. Тримаймося! Київ бореться! Україна переможе!».