Премія Ревуцького 2022: перемогли Марічка Чабан і Орест Смовж

20:37, 31.01.2022
Премія Ревуцького 2022: перемогли Марічка Чабан і Орест Смовж

Орест Смовж і Марічка Чабан. (Коллаж: arts.gov.ua)

Комітет з присудження премії імені відомого українського композитора Левка Ревуцького, шляхом відкритого рейтингового голосування, визначив переможців 2022 року у двох номінаціях.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-служба Державного агентства з питань мистецтв та мистецької освіти у понеділок, 31 січня.

 

«Сьогодні, 31 січня, відбулось засідання Комітету з присудження премії імені відомого українського композитора. Члени Комітету, які ознайомились з усіма поданими на отримання премії заявками, шляхом відкритого рейтингового голосування визначили цьогорічних переможців у двох номінаціях», - йдеться у повідомленні.

 

У 2022 році лауреатами премії імені Льва Миколайовича Ревуцького обрано:

 

У номінації «композиторська творчість» - Марічку Чабан за твори «Сліди» - диптих для симфонічного оркестру, «Душе Христова» для мішаного хору, «Херувимська пісня для мішаного хору». Клопотання про присудження премії висунуто Київською організацією Національної спілки композиторів України.

 

Марічка Чабан — композиторка, чий творчий доробок складають твори різних жанрів. Хорові та вокальні твори, інструментальна музика, камерні твори та симфонічна музика.

 

Музика композиторки виконувалась на фестивалях «Київські музичні премʼєри», «Музичні премʼєри сезону», в проєктах «Folk of the world», «Класики та сучасники» та інших.

 

Її твори є в репертуарі Академічного камерного хору «Хрещатик», Академічної хорової капели Українського радіо, Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, Державного естрадно-симфонічного оркестру України.

 

У номінації «концертно-виконавське мистецтво» - Ореста Смовжа за концертну програму «Смовж, Баришевський — Goethe». Клопотання про присудження премії висунуто Львівським академічним будинком органної та камерної музики.

 

Орест Смовж — скрипаль та організатор музичних подій, творчість якого виходить за межі традиційних норм класичного концертного виконавства та яка якісно змінює уявлення про можливості музиканта в українському середовищі.

 

У створених ним програмах присутнє поєднання традиційного репертуару з авангардним у несподіваних концертних контекстах. Він є ініціатором створення понад 40 творів українських та іноземних авторів, активно співпрацює з українськими композиторами, серед яких Олексій Войтенко, Алла Загайкевич, Святослав Луньов, Олег Безбородько, Віталій Вишинський.

 

В Держмистецтві нагадали,що премія імені Левка Ревуцького присуджується щороку молодим композиторам і виконавцям у сферах композиторської творчості та концертно-виконавського мистецтва.

 

Як повідомляла «УМ», українські фільми про війну на Донбасі – «Клондайк» і «Будинок зі скалок» отримали  дві нагороди національного американського кінофестивалю незалежного кіно  Sundance.