Інтерпол зняв з розшуку режисера Лавренчука через політичні мотиви РФ - Денісова

17:25, 29.01.2022
Інтерпол зняв з розшуку режисера Лавренчука через політичні мотиви РФ - Денісова

Росія переслідує українського режисера Євгена Лавренчука за політичними мотивами. (Фото з відкритих джерел)

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Інтерпол визнав, що Російська Федерація переслідує українського режисера Євгена Лавренчука за політичними мотивами.

 

Як інформує Україна молода, про це Людмила Денісова повідомила у Facebook  в суботу.

 

Зазначається, що на її прохання Національна поліція України звернулась до Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерполу, щодо з’ясування правомірності використання РФ інформаційної системи Інтерпол, зокрема шляхом зловживання інструментами та можливостями Інтерпол у переслідуванні Євгена Лавренчука, якого було затримано в Італійській Республіці та поміщено у в’язницю м. Неаполь «Поджореале».

 

Омбудсмен зауважила, що Нацполіцією України було отримано інформацію, що відомості про Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу на запит Національного центрального бюро Інтерполу в РФ, було видалено.

 

Денісова заявила, що причиною цього стала їхня невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено втручання чи діяльність політичного, військового, релігійного чи расового характеру.

 

Зокрема, 27 січня 2021 року відбулось судове засідання в міському суді м. Неаполь, під час якого адвокати Євгена Лавренчука подали клопотання про скасування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і надання йому дозволу виїхати в Україну, так як через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає.

 

За словами омбудсменки, Неапольський міський суд у задоволенні вимог відмовив, пояснивши, що процес перевірки доводів РФ, яка надіслала матеріали щодо екстрадиції, вже розпочався в суді. Тому неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду.

 

Вона також зазначає, що прокуратура м. Неаполь має вивчити матеріали, які надійшли з РФ за 30 днів та поінформувати про своє бачення цього питання: чи існують підстави для видачі Євгена Лавренчука Росії. Після цього суд ухвалить відповідне рішення.

 

Уповноважена з прав людини занепокоєна тим фактом, що Міністерство юстиції Італійської Республіки та прокуратура м. Неаполь, знаючи про видалення Інтерполом Євгена Лавренчука з обліків як такого, що розшукується Російською Федерацією, і яка вимагає його екстрадиції, офіційно не відреагували на цей факт і не вжили заходів щодо звільнення Євгена Лавренчука з в’язниці, де він безпідставно утримувався 35 днів і не дали йому безперешкодно виїхати в Україну.

 

Як раніше інформувала «УМ», українського режисера Євгена Лавренчука, затриманого в Італії на запит Росії, перевели зі слідчого ізолятора під домашній арешт.