Одеський художній музей реставрують після візиту Зеленського, фото

12:24, 30.10.2021
Одеський художній музей реставрують після візиту Зеленського, фото

Одеський національний художній музей відвідало за 8 місяців 2021 року понад 22 тисячі людей. (Фото Офісу президента)

Одеський національний художній музей, який раніше очолював Олександр Ройтбурд,  планують реставрувати найближчим часом в межах програми президента Зеленського «Велике будівництво».

 

Наразі готовий лише проєкт проведення ремонтно-реставраційних робіт.

 

Як повідомляє Україна молода, питання реставрації музею обговорювалися під час візиту Зеленського до цього закладу культури, який розташований у колишньому палаці Потоцьких.

 

В останні роки музей активно розвивався і цього року набув статусу національного.

 

Наразі фонди музею налічують уже понад 10 тисяч експонатів, серед яких роботи Івана Айвазовського, Василя Кандинського, майстрів Одеської школи живопису, художників ХХ століття, твори сучасного мистецтва, зокрема і Олександра Ройтбурда.

 

 

Минулого року музей відвідали близько 30 тисяч людей, цього року за вісім місяців – уже понад 22 тисячі.

 

На думку Зеленського, збільшенням відвідуваності музею та підвищенням його статусу в культурному середовищі всієї України музей чималою мірою має завдячувати своєму директору Олександру Ройтбурду, який помер кілька місяців тому.

 

«Завдяки енергії та таланту Олександра Ройтбурда, який залишив тут частку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не лише для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для шанувальників мистецтва з усього світу», – сказав глава держави.

 

 

І додав, що варто не лише відреставрувати будівлю, покращити середовище, де зберігаються експонати, а й «створити гідні умови для працівників музею, для яких це не просто робота, а життєве покликання».

 

Водночас, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко каже, Одеський художній музей один з небагатьох в Одесі зараз відкритий для відвідувачів, оскільки більшість його працівників вакциновані та дотримуються правил для відвідувачів у червоній зоні.

 

“Зауважу, що спадок Олександра Ройтбурда знаходиться в надійних руках нового керівництва. Одеський художній музей – реальний приклад “живого” музею, який співпрацює з меценатами і постійно оновлює колекцію. Музей уже зараз має проєкти виставкових експозицій на роки вперед. Під час візиту з Президентом та новою керівницею Олександрою Ковальчук дійшли згоди, що філіалом Худмузею стане занедбана будівля Одеського державного конструкторського бюро кіноустаткування, яка знаходиться в управлінні МКІП. Вона буде піддана реконструкції, аби згодом там було створено музей сучасного мистецтва”, - розповів Ткаченко.

 

 

До речі, що музейний комплекс включає, окрім основної будівлі, фондові та адміністративні приміщення, грот, реставраційну майстерню, клас для дитячих занять та галерею «Жовті велетні».

 

Фасади всіх будівель музею під час реставрації буде відновлено. Відремонтують також перекриття, реставрують стіни, підлоги та стелі. Проєкт передбачає також проведення звуко- та теплоізоляційних робіт, обладнання інклюзивних санвузлів та встановлення ліфта. Очікується, що реставраційні роботи будуть завершені у 2025 році.

 

Як повідомляла «УМ», Олександр Ройтбурд був директором цього музею у 2018-2021 роках. Після його смерті президент підписав указ про надання Одеському художньому музею статусу національного.