Венеційський кінофестиваль: команда фільму Сенцова «Носоріг» підтримала політв’язнів Кремля

08:30, 11.09.2021
Венеційський кінофестиваль: команда фільму Сенцова «Носоріг» підтримала політв’язнів Кремля

Олег Сенцов та команда фільму «Носоріг» підняли плакати "Free Ukrainian Kremlin’s Hostages” (Фото: facebook.com/SaveSentsov)

Команда фільму Олега Сенцова «Носоріг» разом із режисером провела у Венеції акцію на підтримку українських політв’язнів у Росії та в окупованому Криму.

 

Сталося це перед початком світової прем’єри стрічки на 78-му Венеційському кінофестивалі в конкурсній програмі «Горизонти» напередодні ввечері.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Фейсбук-спільнота Prisoners Voice.

 

Зокрема, перед прем'єрою режисер і колишній політв’язень Олег Сенцов та команда фільму «Носоріг» підняли плакати "Free Ukrainian Kremlin’s Hostages” та "#PrisonersVoice", закликавши звільнити українських політв’язнів.

 

Олег Сенцов наголосив, що безмежно вдячний за ту підтримку, яку одержував, перебуваючи в кремлівських катівнях.

 

«Коли роками перебуваєш у темній тісній камері, то неможливо переоцінити ці речі. Хочу, аби мої співвітчизники знали, що про них пам’ятають не тільки в Україні, а й у всьому світі. Вигівський, Єсипенко, брати Абдулаєви, Куку, Мустафаєв - всіх зараз не назву, їх більше сотні. Та ми боротимемось за ваше звільнення», — заявив режисер.

 

Актор Євген Черніков додав, що не так давно так само виходив на акції на підтримку Сенцова.

 

«Це дивне відчуття, стояти тут з Олегом, у Венеції, на презентації його фільму. Ще нещодавно я так само виходив на його підтримку. Я — кримчанин, і це нестерпно - дивитись, скільки мешканців півострова нині потерпає від переслідувань Кремля», - заявив Черніков.

 

Зауважимо, що за даними Центру громадських свобод, у Російській Федерації та окупованому Криму перебуває 127 незаконно ув’язнених громадян України.

 

Як повідомляла «УМ», «Носоріг» — це кримінальна драма Олега Сенцова про 1990-ті. Режисер почав працювати над фільмом у 2011 році і був змушений її призупинити через незаконне ув’язнення російськими спецслужбами.