Український художник Олександр Ройтбурд помер у віці 59 років

08:59, 08.08.2021
Український художник Олександр Ройтбурд помер у віці 59 років

Олександр Ройтбурд в останні місяці життя боровся з онкологією. (Фото видання Бабель)

Відомий український художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, який мав активну громадську позицію і протистояв одеським бюрократам, помер у віці 59 років в неділю, 8 серпня.

 

Як повідомляє Україна молода, одним з перших про смерть директора написав у соцмережах співробітник Одеського художнього музею Кирило Ліпатов, але згодом чомусь видалив пост.

 

Втім, інформацію про смерть Ройтбурда журналістам офіційно підтвердили в самому музеї.

 

Причина смерті художника не називається, проте відомо, що в останні роки життя у нього були проблеми зі здоров'ям.

 

Тоді як нардеп від «Європейської Солідарності» Микола Княжицький повідомив у соцмережах, що причиною смерті стала онкологія:

 

«Помер Олександр Ройтбурд. Онкологія. Світла пам'ять. Великий художник, чоловік, який вмів рости, любив мистецтво і Україну. Співчуття близьким».

 

Раніше художник розповідав журналістам в останніх інтерв’ю, що він погано спить і ходить. Останнім часом він сильно схуднув і змінився зовні.

 

Олександр Ройтбурд народився у 1961 році в Одесі, закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту.

 

Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради, які не проголосували за його кандидатуру, 19 березня 2018 голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов підписав із ним контракт на 5 років.

 

Тоді недоброзичливці одразу ж звинуватили Ройтбурда в тому, що він порнограф, малює картини фекаліями і ненавидить Одесу. Депутати обласної ради відмовлялися затверджувати Ройтбурда на посаді, і тільки після втручання голови облдержадміністрації він зайняв директорський кабінет.

 

4 вересня 2019 року Одеська обласна рада звільнила художника з посади директора музею. А уже 7 вересня в Одесі городяни пікетували будівлю облдержадміністрації з вимогою повернути Ройтбурда

 

Міністерство культури теж вважало, що Ройтбурда звільнили безпідставно

 

10 лютого 2020 року Приморський районний суд Одеси скасував рішення облради про звільнення художника, і Ройтбурд залишився директором музею. Але згодом апеляційний суд скасував це рішення. 18 грудня 2020 року Одеська облрада усе ж таки поновила Ройтбурда на посаді керівника музею.

 

Під час місцевих виборів 2020 року Ройбурд балотувався до Одеської облради від партії Порошенка "Європейська Солідарність".