Телеведучий Олег Панюта: Вимагайте від чиновників не чіпати бібліотеки

14:52, 14.01.2021
Телеведучий Олег Панюта: Вимагайте від чиновників не чіпати бібліотеки

Олег Панюта з донькою.

Прикриваючись процесами децентралізації, у непоодиноких районах більшості областей ще з осені органи місцевої влади почали видавати розпорядження про ліквідацію закладів культури, зокрема бібліотек, і звільняти працівників. 

 

«Україна молода» уже надрукувала кілька матеріалів про такі випадки.

 

Ми вирішили також звернутися  за коментарями до відомих людей і лідерів думок, які підтримують  існування осередків культури, бо бібліотеки й дитячі мистецькі школи по особливому важливі у населених пунктах, що знаходяться далі від великих  міст.

 

Олег ПАНЮТА, журналіст, ведучий щотижневика «Сьогодні. Підсумки» на телеканалі «Україна», уродженець Джанкоя (Крим), раніше, зокрема,  обіймав посаду віце-президента з інформаційної політики Національної телекомпанії України; батько двох дітей:

 

- Моя любов до книжок почалася з трьох років  - батьки садили на пухову подушку, обкладали яскравими казками і залишали під бабусиним доглядом. Кажуть - міг годинами гортати сторінки, не відволікаючись на навколишню метушню.

 

Потім була шкільна бібліотека, де міг пропадати не лише на уроках, а й на канікулах, допомагаючи сортувати підручники, розставляти літературу по поличках, приймати нові книжки, штампуючи першу та сімнадяту сторінки.

 

Це - незабутні враження, коли ти перший відкриваєш новісінький примірник, вдихаеш дивовижний запах паперу та фарби, а разом з ним - маленьку часточку розуму, який відкладається в голові з кожною перегорнутою сторінкою.

 

Мої діти так само читають книжки, і примустити до читання неможливо. Лише - власний приклад, хоч нині і не так багато доводиться читати саме книжок, у теперішньому вирі інформації.

 

Та забирати у людей можливіть доторкнутися до книги, це - злочин. Книги - то глибина знань, освіченість людей, можливість переступити через швидкоплинність сьогодення і відкрити для себе вічні істини. І цього чиновники хочуть позбавити народ? Ганьба та сором тим, хто за гроші платників податків, наші з вами гроші, думає, що має право на такі рішення.

 

За таке треба не лише давати по руках, а гнати під три чорти - вибачте за такі слова у різдвяні дні! Не можна дозволити місцевим бюрократам занапастити культурні осередки. Вимагайте від депутатів та чиновників не лише не чіпати бібліотек, а й знайти кошти на їхній розвиток, поповнення книжкового фонду, осучаснення через комп’ютеризацію та підвищення професійного рівня бібліотекарів.

 

Як повідомляла «УМ», 15-річна активістка, учасниця і переможниця  багатьох літературних конкурсів Аліна Шевченко з міста Олександрія намагається самотужки врятувати районну бібліотеку імені Дмитра Чижевського від ліквідації.

 

Редакторка журналу "Українська культура" Тетяна Череп-Пероганич також приєднується до зорганізованої «Україною молодою» підтримки відомими людьми і лідерами думок існування закладів культури, над якими нависла реальна загроза ліквідації за наказами місцевої влади у районах і селах.