Колядки та щедрівки знають майже 70% українців

15:25, 28.12.2020
Колядки та щедрівки знають майже 70% українців

5% українців не знають колядок і щедрівок, проте хотіли би їх вивчити.

Українські колядки та щедрівки знають 69% українців і лише 8 % опитаних не цікавляться цим питанням. Щодо зірок, які б, на думку українців, найкраще виконали "Щедрик", респонденти виокремили Тіну Кароль та Дзідзьо.


Згідно з опитуванням, проведеним Фондом демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, українці охоче цікавляться традиціями. Відтак, результати опитування показали, що 69% українців знають традиційні українські колядки та щедрівки.

 

З них – 36% заявили, що знають не менше трьох колядок і щедрівок а інші 32,5 % знають хоча б одну колядку чи щедрівку.

 

Зокрема, 18% опитаних заявили, що чули і люблять слухати колядки і щедрівки, проте не змогли б їх пригадати.

 

5% українців не знають колядок і щедрівок, проте хотіли би їх вивчити.

 

А от число тих, кого зовсім не цікавлять різдвяні пісні, становить 8%.

 

Менше відсотка не відповіли на запитання.

 

Знаменита композиція Миколи Леонтовича, створена століття тому, стала однією з найпопулярніших у світі. Згідно з опитуванням, 19% опитаних хотіли б почути "Щедрик" у виконанні Тіни Кароль та Дзідзьо. 10,5% проголосували за Олександра Пономарьова, а Джамала, Настя Каменських та Оля Полякова отримали від українців по 8%.

 

Опитування проводили з 5 до 13 грудня 2020 року в усіх регіонах України, окрім окупованих. Особисто опитали 2 004 людей віком від 18 років. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3%.

 

Як повідомляла УМ, всесвітньо відомий "Щедрик" залунав серед Кавказьких гір. Твір українського композитора Миколи Леонтовича виконали українські та азербайджанські музиканти на старовинних інструментах.