Реставрація впродовж 5 років: Андріївську церкву в Києві відкриють для відвідувачів

12:55, 02.12.2020
Реставрація впродовж 5 років: Андріївську церкву в Києві відкриють для відвідувачів

Андріївська церква була передана в користування Константинопольському патріархату після рішення про надання Томосу про автокефалію Україні.

У грудні 2020 року після майже п’яти років реставраційних робіт Андріївська церква у Києві стане доступною для відвідувачів.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Відкриття відбудеться 12 грудня у режимі онлайн, а 13 грудня - у церкві пройде перша служба.

 

"Повністю відреставровано весь живопис, ікони та іконостас, почищено ліпнину й відшліфовано підлогу. Замінено інженерні мережі, проведені нові системи освітлення, опалення, подачі повітря, вікна. До речі, автентичний колір стін 18 століття завдяки комп’ютерному аналізу допомогли віднайти німецькі технологи. А перед затвердженням фінального кольору та пофарбуванням було зроблено 36 тестових викрасок", - прокоментував реставрацію міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

Він також зазначив, що метою реставрації стало - розкрити первісні рішення і бачення архітектора Франческо Бартоломео Растреллі, 320-та річниця з народження якого відзначається цього року.

 

Нагадаємо, у 2017 році до Дня незалежності відкрили оглядовий майданчик Андріївської церкви.

 

Як повідомляла УМ, Андріївська церква була передана в користування Константинопольському патріархату після рішення про надання Томосу про автокефалію Україні.
 

На території церкви триває реконструкція. Нещодавно серед будівельного сміття знайшли оклад ікони Богоматері з немовлям, який створили у ХІХ столітті.