Українська співачка Марія Байко померла

12:35, 18.11.2020
Українська співачка Марія Байко померла

Солістка Марія Байко записала три пластинки

18 листопада не стало української концертно-камерної співачки Марії Байко. Народній артистці було 89 років. Причини смерті не повідомляються.

 

Як інформує УМ, про смерть матері повідомив у фейсбуці син Марії Байко – відомий скульптор, педагог та мистецтвознавець Володимир Одрехівський.

 

Слова скорботи висловила також українська політкиня та співачка Софія Федина.

 

"Відійшла у вічність неймовірна українка, горда лемкиня, наш соловейко і моя наставниця Марія Байко. Важкий і болючий рік", -  написала Федина у фейсбуці.

 

Народилася Марія Байко 2 березня 1931 року на Лемківщині. Виступала в тріо сестер Байко. З 1982 року працювала професоркою кафедри сольного співу Львівської консерваторії ім. Миколи Лисенка.

 

Вокальну освіту здобула у Львівському музпедучилищі ім. Ф. Колесси (1948-1952) та Львівській консерваторії ім. М. Лисенка (1953-1958) у класі О. Бандрівської. Паралельно закінчила курс бандури у класі B. Герасименка.

 

Народна артистка була лауреаткою Всесвітнього фестивалю молоді і студентів (Москва, 1957) та лауреатом Національної премії України ім. Т. Шевченка (1976). У 1979 році стала народною артисткою України. Народна артистка України (1979).


З 1958 року виступала з сольними концертами та як солістка Львівської філармонії у складі терцету сестер Байко (Даниїла, Марія, Ніна).

 

Репертуаром Марії Байко були українські народні пісні та романси (Д. Січинський, О. та Н. Нижанківські, Я. Лопатинський, М. Лисенко, C.Людкевич, М. Колесса, А. Кос-Анатольський, М. Скорик, Б. Фільц), твори зарубіжних композиторів, таких як Б. Барток, К. Шимоновський, Й. Брамс, Р. Шуман, Е. Гріг та інші.

 

Співачка активно виступала з концертами як солістка, так і у складі терцету сестер Байко в Україні, республіках колишнього СРСР, за кордоном у Європі, США, Канаді тощо.

 

Солістка Марія Байко записала три пластинки "Співає Марія Байко", "Пісні Франкового краю", "О, не забудь" (старовинні романси), компакт-диск "Співаночки мої", із сестрами Байко - п’ять пластинок та компакт-диск "Співають сестри Байко".

 

Відзначена численними державними нагородами та відзнаками: орден "Знак Пошани", медаль "За трудову відзнаку", почесні звання "Заслужений артист України" та "Народний артист України", лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, "Орден княгині Ольги".

 

 

Як повідомляла УМ, театральний режисер, народний артист України та народний артист Росії, уродженець Львова, Роман Віктюк помер на 85-му році життя через ускладнення, викликані коронавірусом у Москві.