В Україні вперше створять цикл дитячих телепрограм із перекладом на жестову мову

20:58, 02.07.2020
В Україні вперше створять цикл дитячих телепрограм із перекладом на жестову мову

Вперше в Україні діти-митці з інвалідністю стануть не просто споживачами аудіовізуального культурного продукту, а й повноправними його творцями.

Культурно-мистецький проєкт «Ми в ефірі» за участю дітей-митців з інвалідністю стартував в Україні цими днями.

 

Проект є першим у своєму роді у сфері інклюзивного аудіовізуального мистецтва.

 

Про це «Україні молодій» повідомили автори проєкту з організації  «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка TВ» у четвер.

 

«Ексклюзивом проекту є те, що в ролі телеведучих протягом тривалості кожної телепрограми виступатимуть виключно діти-митці з інвалідністю різних вікових категорій із різноманітних куточків нашої країни, зокрема діти-переселенці зі Сходу України. Великим доповненням доступності проекту стане його переклад жестовою мовою. Цей проект є і дитячим, і для дітей, та інклюзивним одночасно»  – розповіла керівник проекту Діна Ібрагімова,

 

Проект реалізується громадською організацією «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка TВ» за підтримки Українського культурного фонду в рамках Програми «Інклюзивне мистецтво».

 

«Ця програма та такі проекти як «Ми в ефірі» ламають стереотипи. Ми спільно робимо наше суспільство цивілізованішим, ми спільно втілюємо мрії в життя», – зазначила начальниця проектного відділу Українського культурного фонду Тетяна Лишневець.

 

 

Організатори проекту спільно з дітьми-телеведучими розказали, як створюється проект, про його цікавинки та очікувані результати.

 

«Я мріяла бути телеведучою, але, зазвичай, ти чуєш відмову. Тому коли мені запропонували спробувати себе в ролі телеведучої – це був дуже приємний сюрприз. Дійсно, цей проект здійснює мрії!», – поділилася своїми враженнями учасниця проекту Тетяна Антоненко.

 

У рамках проекту буде створено 3 повноцінні дитячі пізнавальні телепрограми, хронометражем 12-15 хвилин кожна. Загальна кількість учасників усіх телепрограм складатиме понад 30 осіб.

 

«Це надзвичайний проект, що допоможе наблизитися до рівних можливостей самореалізації всіх діток, а також до рівних прав, про які ми так усі мріємо», - наголосила Урядовий уповноважений з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова.

 

Унікальність проекту: вперше в Україні діти-митці з інвалідністю стануть не просто споживачами аудіовізуального культурного продукту, а й повноправними його творцями, тобто відіграватимуть ключову роль у реалізації культурних проектів як повноцінні громадяни суспільства.

 

«Проект «Ми в ефірі» заснований на принципі: «не залишити нікого осторонь». Цей принцип нагадує принципи справедливості та рівності, що були включені в укладені урядами угоди на Всесвітньому саміті та дозволяють нам відбудовувати різноманітне та інклюзивне суспільство в Україні», – зауважив Представник Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні Пабло Матеу.

 

«Сьогодні в журналістиці немає стандартів, яким повинен бути ведучий або ведуча, та немає стандартів, як вони повинні говорити, поводитися, виглядати тощо. Навпаки, зараз цінується індивідуальність – це просто золото та капітал. Ваша особливість – це саме те, що ви можете дати тим, у кого її немає», – звернулася до безпосередніх учасників проекту перший секретар Національної спілки журналістів України Ліна Кущ.

 

 

Медійні партнери проекту: Національна спілка журналістів України, Національна Асамблея людей з інвалідністю України, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні, Державний науково-методичний центр змісту культурно-мистецької освіти, Міжнародний дитячий медіафестиваль «ДИТЯТКО», БО «Благодійний фонд «З теплом у серці», ГО «Всеукраїнська асоціація закладів мистецької освіти», ГО «Перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю «Міст», Управління молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації, Луганський обласний центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями, ЛОМГО «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу – СХІД».

 

Проект триватиме до 21 серпня 2020 року. Вільний доступ до створених за проектом телепрограм забезпечуватиметься засобами медійного простору. Він стане в пригоді не тільки дітям з інвалідністю, а й широкому загалу.