Український фільм «Плем'я» увійшов у топ-50 від Rolling Stone

10:18, 21.12.2019
Український фільм «Плем'я» увійшов у топ-50 від Rolling Stone

Авторитетний американський журнал Rolling Stone вніс український фільм "Плем’я" до 50 найкращих фільмів десятиліття, що минає.

 

Про це повідомляється на сайті видання.

 

Так, українська кінострічка режисера Мирослава Слабошпицького розмістилася на 48-ій позиції рейтингу. Фільм випередив "Одного разу в Голівуді" (49) та "Чорну пантеру" (50).

 

На першій сходинці топ-50 від Rolling Stone - американський драматичний фільм, знятий Баррі Дженкінсом, "Місячне сяйво".

 

Як зазначається, українська кінострічка опинилася на 48-ій позиції рейтингу. Фільм випередив "Одного разу в Голлівуді" (49) та "Чорну пантеру" (50).

 

Укладачі списку називають фільм Слабошпицького «найбільш інноваційним використанням сенсорних депривацій десятиліття».

 

«Це безрадісна драма, в якій немає субтитрів, озвучення або музики, у виконанні глухого непрофесійного актора, який спілкується за допомогою мови жестів, перетворюючи сценарій «Повелителя мух» у захоплюючу кінематографічну вправу», — йдеться у публікації видання.

 

Як повідомлялося, «Плем'я» — дебютний повнометражний фільм Мирослава Слабошпицького. Фільм є копродукцією України та Нідерландів. Світова прем'єра стрічки відбулась 21 травня 2014 року на Каннському кінофестивалі, прем'єра в Україні — 11 вересня 2014 року. Фільм розповідає про молодого хлопця Сергія, який прибуває до інтернату для глухих, де вступає в кримінальне угруповання «Плем'я» й закохується в дівчину Аню.


Стрічка особлива тим, що вона стала першим фільмом у світі, знятим без єдиного слова — виключно українською мовою жестів, і при цьому не має субтитрів, інтертитрів чи закадрового голосу. Стрічка вийшла в прокат у десятках країн та була представлена на понад 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю. На переконання режисера, «Плем'я» стало першим українським фільмом, що вийшов у прокат в багатьох країнах світу.

 

Нагадаємо, раніше фільм "Плем’я" увійшов до десятки кращих фільмів року за версією The Hollywood Reporter.