Ювілейний «Бандерштат» зібрав у Луцьку рекордну кількість учасників (фото)

11:38, 06.08.2016
Ювілейний «Бандерштат» зібрав у Луцьку рекордну кількість учасників (фото)

"Бандерштат" - територія українського духу, вільна від алкоголю (Фото Наталі Позняк.)

«Усі дороги ведуть на «Бандерштат»!

Цей жартівливий вказівник, який з’явився цими днями в Луцьку, як ніколи виправдовував свій зміст: уже на підході до Іподрому, де цьогоріч розгорнувся десятий, ювілейний «фестиваль українського духу» «Бандерштат», можна було зустріти численні гурти молоді з наплічниками і карематами, які, як струмочки, стікалися до одного місця.

Не злякало їх і те, що вартість вхідного квитка на три дні була 500 грн., ні те, що від початку фестиваль був оголошений територією, вільною від алкоголю – усі сумки та рюкзаки на вході ретельно перевіряли, а на всіх магазинах в радіусі кілометру висіли оголошення про заборону продажу алкогольних напоїв.

Уже перший день «Бандерштату» показав, що інтерес до нього надзвичайний: лише наметів у наметовому містечку налічили до двох з половиною тисяч. І це при тому, що минулого року за три дні фестиваль відвідало біля шести тисяч гостей.


«За десять років «Бандерштат» значно змінився. Особливо це відчувається в останні чотири роки. Якщо раніше це був радикально-націоналістичний фестиваль, то нині він став більш ліберальним і поміркованим.

Таке враження, що він подорослішав, вийшов із стану підліткового максималізму і споважнів», - ділиться враженнями одна з організаторів фесту Ельвіра Яцута.
 


Для того, щоб прийняти таку кількість людей в польових умовах, організатори максимально продумали інфраструктуру: тут були встановлені біотуалети, душові кабінки, крани для вмивання і цистерни з питною водою.

Тут же можна за символічну ціну орендувати намет із відповідним туристичним спорядженням та зарядити мобільні. По периметру фестивалю розкинулося сувенірне містечко та книжкові ряди з дитячою та патріотичною літературою.

«Своїм» «Бандерштат» вважають не лише українські патріоти. Над наметовим містечком можна було побачити кілька білоруських національних біло-червоно-білих прапорів.

А лідер білоруської опозиційної організації «Молодий фронт» Дмитро Дашкевич навіть мав виступ на традиційній фестивальній «гутірці» - напівбрифінгу-напівдискусії, розповівши про становище політв’язнів у Білорусі. До речі, на «Бандерштат» він приїхав з Мінська із усією родиною – дружиною та двома синами, молодшому з яких ледве виповнилося півроку.

Ще одним учасником «гутірки» став відомий музикант і художник Юрко Журавель, який презентував свою нову книгу-альбом «Битви за землю рідну». На «Бандерштат» він заїхав на один день – уже в суботу його чекала Одеса.

На питання «України молодої» про те, як розвивається ситуація із фактичним оголошенням гурту «персоною нон-грата» в Польщі він із сумом констатував, що за місяць ця справа практично не зрушилася з місця і жодних коментарів ні з боку МЗС, ні з боку українського посла в Польщі Андрія Дещиці, вони так і не отримали. Натомість на їхню адресу досі ідуть листи зі словами підтримки та вибачення за таку позицію польської влади з боку їхніх друзів та незнайомих простих поляків, їхніх шанувальників.

«Розумієте, польський Сейм, як і наша Верховна Рада – це ж не вся Польща, і навіть не найкраща її частина. Шкода, звичайно, що так сталося. Але й на Польщі світ клином не зійшовся. Є ще багато країн, де нас люблять і кличуть», - зазначив Юрко.

Крім власне музичної частини фестивалю (а виступи тут відбуваються практично цілодобово, на трьох сценах: з обіду до вечора молоді гурти розігрівають публіку на Urban Stage, з 17.30 до 23.00 дійство переноситься на головну сцену, а з 23.20 ще чотири години працює Нічна тиха сцена) та «гутірок» в програмі фестивалю передбачені нічні покази українських телефільмів, Літературні ранкування та інші цікаві розваги.

Зокрема, можна було попрактикуватися у збиранні-розбиранні автомату, взяти участь у реконструкціях середньовічних турнірів чи постріляти з лука по трьох манекенах із масками лідера сусідньої держави і літерами ПНХ на грудях. «Це вони класно придумали. Бо стріляти просто так в мішень – не цікаво. А от спробувати поцілити в Путіна – хто ж відмовить собі у такому задоволенні!», - констатувала моя старша донька Олеся. До речі, для дітей тут теж розгорнулося ціле Дитяче містечко з безкоштовними майстер-класами та іграшковими майданчиками.

 

Оскільки алкоголю таки на території фестивалю не було, то свою енергію молодь спрямувала на заняття спортом: від традиційного «вибивного» до ранкових занять йогою. А ще поряд з наметовим містечком з’явилася цікава конструкція, яка здалеку нагадувала дибу для катування. Втім, як пояснили мені інструктори, це пристрій для оздоровлення за методом Альфа-гравітації.

Хедлайнером першого дня фестивалю став гурт «Брати Гадюкіни», які за вечір переспівали всі свої хіти включно з неофіційним гімном фестивалю «Ми – хлопці з Бандерштату». А загалом на головній сцені в ці дні можна буде побачити багато популярних гуртів і виконавців – від Джамали та Сергія Жадана із його «Собаками» до «Брутто» Сергія Міхалка, «Гайдамак» та «Тартака».

 

Привабив «Бандерштат» і інших цікавих особистостей. Так, сьогодні учасниками «гутірок» мають бути народні депутати Володимир Парасюк та Надія Савченко.  Так що має бути цікаво.