У ЄС узгодили безмитну торгівлю з Україною з опцією обмежень

23:14, 08.04.2024
У ЄС узгодили безмитну торгівлю з Україною з опцією обмежень

ЄС тимчасово призупиняє для України мита та квоти до червня 2025 року, проте залишає за собою право запровадити обмеження. (Фото з відкритих джерел)

Посли країн-членів Євросоюзу та представники Європарламент Єврокомісії дійшли згоди щодо безмитної торгівлі та можливих квот для сільськогосподарської продукції з України з більшим захистом для фермерів ЄС.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі.

 

Від рішення цих переговорів залежить остаточна форма угоди. Наступного дня, 9 квітня, висновки учасників переговорів має затвердити Комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту, додає Рolskie radio.

 

Зокрема, ЄС тимчасово призупиняє для України мита та квоти до червня 2025 року, проте залишає за собою право запровадити обмеження у випадку, якщо обсяги продукції з України з певних категорій перевищать середні показники за період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

 

«Якщо на ринку ЄС чи ринках однієї чи кількох країн ЄС виникнуть значні порушення через український імпорт, наприклад, пшениці, регламент гарантує, що Єврокомісія може вжити швидких заходів і застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне», - йдеться у повідомленні Європарламенту.

 

Екстерні обмеження можуть бути застосовані для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

 

«Фермери ЄС відчувають наслідки безперервного нападу росії на Україну та її економіку. Відповідно до цієї нової угоди з Радою, ми посилили гарантії для захисту фермерів ЄС у разі ринкового ризику», - повідомила доповідачка у питанні торгівлі з Україною, євродепутатка Сандра Калніете.

 

Раніше ЄЄ планував зберігати торгівлю з Україною на рівні років повномасштабного вторгнення, коли українська сільськогосподарська продукція ввозилась без обмежень. Проте Франція та Польща наполягли, що потрібно зважати також на довоєнний 2021-й рік. Компромісним рішенням стало врахування половини 2021 року.

 

Як передбачається, Європейський парламент остаточно затвердить домовленості на сесії в Страсбурзі наприкінці квітня 2024 року

 

Тож найближчі дні будуть вирішальними для угоди Європейського Союзу про безмитну торгівлю з Україною. Нагадаємо, півтора тижні тому країни-члени погодилися посилити імпортні обмеження. В ЄС з’явилася компромісна пропозиція, яка передбачає врахування при визначенні квот другої половини 2021 року, а також попередні два роки. Обмеження поширюються на яйця, цукор, птицю, кукурудзу, овес, крупу та мед.