ЄС переказав Україні перший транш фінансової допомоги на 4,5 млрд євро

13:45, 20.03.2024
ЄС переказав Україні перший транш фінансової допомоги на 4,5 млрд євро

Денис Щмигаль і Урсула фон дер Ляєн у Брюсселі підписали План України. (facebook.com/dshmyhal)

Україна отримала перший транш 4,5 млрд євро за новою програмою макрофінансової допомоги Євросоюзу 20 березня.

 

Гроші переказала Європейська комісія.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у присутності прем'єра Дениса Шмигаля на брифінгу в Брюсселі.

 

Зазначається, що ці гроші Україна використовуватиме на фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків державного бюджету.

 

"Сьогодні хороший день для України. Єврокомісія щойно виділила 4,5 млрд євро з 50-мільярдного інструмента Ukraine Facility. І я рада отримати План України, який збільшить інвестиції і зробить ближчою до нашого союзу", – сказала фон дер Ляєн.

 

Тоді як пан Денис Шмиаль додав: "Маємо гарну новину після плідних дискусій у Брюсселі: сьогодні Україна отримала 4,5 млрд євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility. Вдячний ЄС та президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за неоціненну підтримку. Це зміцнює нашу економічну та фінансову стабільність".

 

Наступний транш обсягом 1,5 млрд євро в рамках перехідного фінансування Україна може отримати у квітні за результатами задовільного виконання визначених реформ та позитивної оцінки Європейської комісії.

 

Водночас глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель додав, що вже завтра Європейська рада обговорить, як пришвидшити приєднання України до ЄС.

 

З початку повномасштабного вторгнення Росії ЄС до сьогоднішнього дня надав Україні близько 27,5 млрд євро прямої бюджетної підтримки.

 

Як повідомляла «УМ», 27 лютого Європарламент ухвалив попередньо узгоджену версію документа, який впроваджує новий механізм підтримки Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на чотири роки. Наступного дня, 28 лютого, його остаточно схвалила Рада ЄС.

 

Україна гарантовано отримає перші два транші в межах Ukraine Faciility – 4,5 млрд євро у березні та 1,5 млрд євро у квітні, наступні ж будуть прив'язані до плану реформ.