Євросоюз додатково виділяє €5 млрд для військової підтримки України

19:29, 18.03.2024
Євросоюз додатково виділяє €5 млрд для військової підтримки України

Дмитро Кулеба взяв участь у онлайн-засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС. (mfa.gov.ua)

Рада міністрів закордонних справ Євросоюзу погодила виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України в межах Європейського фонду миру в понеділок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у Раді ЄС 18 березня.

 

Зокрема, глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель зазначив:

 

«ЄС виконує свої зобов’язання. Фонд допомоги Україні перетворює наші слова на дії. За допомогою фонду ми продовжуватимемо підтримувати Україну, щоб вона захищалася від агресивної війни з боку росії».

 

Відтак, Рада ЄС вирішила підвищити фінансову межу Європейського фонду миру на 5 мільярдів євро в поточних цінах і направити все це поповнення на допомогу Україні. Це зроблять шляхом створення спеціального Фонду допомоги Україні у межах Європейського фонду миру.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС 18 березня, де ухвалювалося остаточне рішення про виділення додаткових 5 мільярдів євро, передає МЗС України.

 

Міністр також подякував Чехії за своєчасну ініціативу з закупівлі артилерійських боєприпасів для України та всім державам-членам ЄС, які вже зробили свої внески для її втілення.

 

«Закликаю тих, хто ще міркує над внесками, зробити їх якнайшвидше. Це стосується не лише чеської ініціативи, але й кількох інших подібних ініціатив. Кожен день має значення», — заявив міністр.

 

Як повідомляла «УМ», ініціативу із закупівлі 800 тисяч артилерійських снарядів для України започаткувала Чехія й навіть знайшла постачальників у всьому світі.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Європейський фонд миру — це позабюджетний механізм фінансування ЄС, через який Євросоюз має можливість надавати військове обладнання партнерам, а також — допомогу з навчанням.

 

Фонд було створено в березні 2021 року для збереження миру, запобігання конфліктам і зміцнення міжнародної безпеки. Країни-члени ЄС щороку сплачують свої внески до нього на основі річного бюджету.

 

Після сьогоднішнього рішення загальна «фінансова стеля» фонду становитиме понад 17 мільярдів євро на період 2021–2027 років.