Далекобійна зброя партнерів знищила 26 гелікоптерів і 12 літаків за добу – Зеленський

00:36, 12.01.2024
Далекобійна зброя партнерів знищила 26 гелікоптерів і 12 літаків за добу – Зеленський

(Фото Офісу президента)

Західні партнери передали Україні "деяку далекобійну зброю", яка знищила 26 гелікоптерів за добу і 12 літаків РФ за один раз.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами балтійських медіа у Ризі, передає Офіс президента.

 

"Партнери знають, що "деяка далекобійна зброя", яку вони нам дали, "деяка", я зараз не буду говорити, яка, але вони зараз, слухаючи мене, розуміють - ми знищили 26 гелікоптерів за добу, 12 літаків, які піднімалися й запускали ракети, проти яких ці системи (західна ППО – Ред.) і працювали, збивали. Ми 12 знищили за раз. Просто було чим", - заявив глава держави під час візиту до Латвії.

 

При цьому, Зеленський наголосив, що "ця передана партнерами далекобійна зброя, яка знищувала російську авіацію, яка піднімалася, щоб бомбити нас - це наш захист".

 

"І цією далекобійною зброєю ми не атакували, це була частина нашого захисту, нашого ППО", - констатував він.

 

Президент України також додав: "Ми розпочали роботу щодо гарантій безпеки на шляху до НАТО. Дуже непросто йде, але я думаю, що найближчим часом ми зможемо продемонструвати суспільствам - не тільки українському - перший такий драфт. Не весь, бо є закриті норми, непублічні, але загальні речі зможемо показати. Думаю, що оцінка буде позитивною".

 

Зеленський каже, що безпекові гарантії передбачають не лише надання зброї, а й фінансову, ІТ- і кіберпідтримку, і є кроком на шляху України до безпекового альянсу.

 

 

Глава держави також вважає, що керівництво Росії готує глобальний наступ на Україну після виборів президента РФ у березні цього року:

 

"Вони будуть наступати. Приблизно зрозуміло, чого вони хочуть - тактичних перемог перед виборами і готуватися для чогось глобального і масового після них".

 

Президент також наголосив: «Однак ми хотіли б побачити реальний крок від країн НАТО, який наближає Україну до Альянсу. Щоб не було стагнації. Щоб це був вдалий і потужний саміт (саміт НАТО у Вашингтоні. – Ред.) і щоб країни НАТО показали, що вони не бояться Росії».

 

Як повідомляла «УМ», напередодні президент України Володимир Зеленський під час візиту до Естонії звернувся до громадян України - чоловіків мобілізаційного віку, які різними шляхами виїхали за кордон.

 

На його думку, ці українські чоловіки мали б самі повернутися до України з-за кордону, аби підтримувати економіку своєї держави та захищати її.