Литва надала Україні два ЗРК NASAMS

16:40, 24.11.2023
Литва надала Україні два ЗРК NASAMS

Денис Шмигаль під час зустрічі з прем'єр-міністеркою Литви Інгрідою Шимоніте

Литва надала Україні два Зенітно-ракетних комплекси (ЗРК) NASAMS та кілька установок радіоелектронної боротьби (РЕБ) власного виробництва  для підвищення обороноздатності та захисту від потенційних загроз, зокрема від дронів-камікадзе.

 

ЗРК NASAMS вже розгорнуті на території України, підсилюючи її здатність відповідати на сучасні виклики у сфері безпеки. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, зустрічаючи литовську делегацію у Києві 24 листопада. Очільник уряду написав про це у Telegram-каналі.

 

Зі слів Шмигаля, крім NASAMS, систему оборони України посилили засобами РЕБ, які випускаються у Литві. Вказав, що ці пристрої допомагають ЗСУ боротись з російськими дронами-камікадзе.

 

Крім пристроїв ППО, литовці надіслали українцям зброю — бронемашини, військову амуніцію, радіолокатори, морські радари. Також розробили трирічний план допомоги, в рамках якого будуть лікувати та реабілітувати поранених, ремонтувати техніку, долучаться до розмінування тощо.

 

Очільник українського уряду, зустрічаючи делегацію Литви на чолі з прем'єр-міністеркою Інгрідою Шимоніте подякував за підтримку України. У своєму дописі політик нагадав. що ця країна надала допомогу на більш як 1 млрд дол.

 

Зазначимо, ЗРК NASAMS —комплекс ППО, який здатен збивати крилаті ракети, а також літаки та гелікоптери на відстані до 160 км та на висоті до 35 км. Станом на кінець літа Україна мала 15 батарей NASAMS, при чому дві з них — від Литви. Крім того, днями стало відомо, що українську систему ППО незабаром підсилять ще однією установка Patriot — про це заявили в уряді Німеччини: установка надійде взимку 2023-24 рр.

 

 

Між тим станом на серпень 2023 року Україна володіла найрізноманітнішими установками протиповітряної оборони, призначеними для збиття крилатих та балістичних ракет, дронів, повітряних суден ЗС РФ над територією країни та на лінії фронту. Сумарно ЗСУ мали більш як 200 установок різного типу.

 

Як повідомляла УМ, Литва організувала коаліцію для розмінування України на основі принципу "навчи і оснасти" і запрошує інші держави приєднатися з метою допомогти Україні у розмінуванні території. Ця ініціатива була оголошена міністром національної оборони Литви Арвідас Анушаускасом.