На Київщині військові-тиловики нарахували собі 123 млн грн «бойових» винагород

19:11, 30.10.2023
На Київщині військові-тиловики нарахували собі 123 млн грн «бойових» винагород

Юрій Джигир каже, що міністерство виявляє маніпуляції та закриває "прогалини для зловживань". (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Понад 123 мільйони гривень додаткової винагороди було незаконно нараховано і виплачено військовослужбовцям ЗСУ, які не брали участі у бойових діях, а сиділи у тилу.

 

І такі факти зловживань «тилових щурів» виявлено лише в Києві та області. Скільки ж тоді мільйонів вкрадено ними в межах всієї держави?

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міноборони у понеділок.

 

Зокрема, оборонне відомство провело внутрішній аудит у близько сорока військових частинах.

 

Результати показали, що було проведено виплати близько 60 мільйонів гривень "бойових" у пунктах постійної дислокації (ППД) у Києві, а загалом понад 123 мільйони гривень такої винагороди "виплатили людям, які не брали участі у бойових діях та не виконували бойових завдань".

 

Ситуацію прокоментував заступник міністра оборони Юрій Джигир: "Це несправедливо, коли доплату за бойові отримують ті, хто не під прямим вогнем або не підтримують тих, хто під прямим вогнем".

 

Представник оборонного відомства також заявив, що міністерство виявляє маніпуляції та закриває "прогалини для зловживань".

 

"Служба внутрішнього аудиту Міноборони з'ясувала, що чинні правила дозволяють командирам військових частин надто вільно тлумачити терміни "бойові дії" та "бойове (спеціальне) завдання" і виплачувати додаткову винагороду на свій розсуд", - йдеться у повідомленні.

 

 

Також в оборонному відомстві навели один із прикладів, коли військовослужбовці понтонно-мостової роти отримали щомісячну додаткову винагороду у розмірі 100 тисяч гривень, виконуючи завдання на Київщині. Тут загальна сума "бойових виплат" склала близько 6,5 мільйона гривень.

 

У Міноборони додали, що проводять консультації з Генеральним штабом ЗСУ, щоб "виплати додаткової винагороди отримували лише ті, хто виконує бойові завдання та бере участь у бойових діях".

 

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участь у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. Але з 1 лютого 2023 року такі щомісячні виплати скасували.

 

Як повідомляла «УМ», підрозділи Нацполіції протягом 9 місяців 2023 року скерували до суду лише 30 кримінальних проваджень щодо службовців та працівників військкоматів ТЦК та СП), а також голів та членів військово-лікарських комісій (ВЛК).