У Румунії українські пілоти навчатимуться на голландських F-16

19:25, 12.10.2023
У Румунії українські пілоти навчатимуться на голландських F-16

Румунія навчатиме українських пілотів на F-16

Нідерланди готуються відправити свої винищувачі F-16 до нового навчального центру в Румунії, де українські льотчики отримають можливість навчатися пілотуванню західних винищувачів. Це стане початком тренувальних польотів для українських асів на цих літаках. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен. 

 

Що відомо про передачу Україні F-16?

Нідерланди є одними з лідерів серед західних держав, які бажають допомогти Україні отримати F-16. Вони планують пожертвувати значну частину своїх списаних F-16 Україні. Для цього українським пілотам спершу потрібно навчитися обслуговувати ці літаки. 

 

За словами Оллонґрен, Нідерланди планують передати до центру навчання в Румунії від 12 до 18 літаків. Це має відбутися вже в найближчі тижні. Також пообіцяла допомогти ще більше в наступні місяці. 

 

США, найсильніша держава в НАТО, буде керувати "коаліцією повітряних сил", яка прагне надати Україні сучасні і потужні повітряні сили. Хоча раніше Штати сумнівалися щодо постачання Україні сучасних винищувачів. Вони висловлювали побоювання щодо ескалації конфлікту, а також втягнення у війну НАТО. Проте тепер, не без тиску союзників, США погодилися на передачу винищувачів. 

 

Міністр оборони США Ллойд Остін припустив, що перші українські пілоти будуть готові летіти на F-16 не раніше весни наступного року.

 

Наразі розмір допомоги Україні Нідерландами становить 2,1 мільярда євро. Допомога Україні останнім часом включає в себе не лише навчальні літаки F-16, але і різноманітне військове обладнання. Протягом останніх тижнів Нідерланди доставили Україні п'ятнадцять танків T-72, фінансуючи цю ініціативу. Також були надані безпілотники, вантажівки, боєприпаси та обладнання для розмінування.

 

Вчора 11 жовтня, Президент України Володимир Зеленський виступав на засіданні Рамштайн. Там він наголосив на перемозі України, а також на необхідних засобах оборони, щоб пережити зиму. 
 


Як повідомляла УМ, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони Королівства Данія генералом Флеммінгом Лентфером. Генерали говорили про навчання українських пілотів та інженерів на винищувачах F-16.