Рада відновила обов’язкове декларування для чиновників, але реєстр закритий

18:07, 05.09.2023
Рада відновила обов’язкове декларування для чиновників, але реєстр закритий

Депутати не наважились показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни. І провалили важливу правку. (facebook.com/verkhovna.rada.ukraine)

Верховна Рада  проголосувала в цілому за законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для чиновників.

 

За це рішення проголосували 329 народних обранців.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив перший заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк у Telegram.

 

У законопроєкт внесено поправку про закритість реєстру декларацій ще на один рік.

 

Натомість головна правка про негайне відкриття декларацій не набрала потрібну кількість голосів (199 з 226).

 

Водночас перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин вважає найбільшим ризиком законопроєкту саме закритість реєстру декларацій ще на один рік.

 

«Народні депутати, очевидно, бояться наважитись показати свої статки, набуті за час повномасштабної війни. Більшість аргументів за закритий реєстр - це маніпуляція, мета якої - відтягнути якомога далі момент, коли доведеться звітувати за відпустки в Дубаї та нові маєтки на Печерську» - вважає обранець.

 

Нардеп наголосив, що за відкритий реєстр декларацій виступає абсолютна більшість суспільства, зокрема військові, а також міжнародні партнери України з країн "Великої сімки" (G7).

 

Депутат також повідомив, що всі слушні аргументи щодо безпеки декларантів  враховано в законопроєкті.

 

За його словами, йдеться про те, що військові, "крім ВЛК і ТЦК" (військово-лікарська комісія і територіальний центр комплектування), полонені, громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні подавати декларації до закінчення воєнного стану або деокупації території.

 

Нагадаємо, у меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування EFF ухвалення закону про відновлення декларування є структурним маяком із терміном виконання наприкінці липня.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні НАЗК відновило доступ до єдиного держреєстру корупціонерів.