Українські льотчики вчаться керувати шведськими винищувачами JAS 39 Gripen

17:16, 19.08.2023
Українські льотчики вчаться керувати  шведськими винищувачами JAS 39 Gripen

Українські пілоти здобувають досвід на шведських Gripen (Фото Офісу президента)

Українські льотчики вже розпочали участь в ознайомчому навчанні на шведських винищувачах JAS 39 Gripen, які Київ планує отримати.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент Володимир Зеленський на пресконференції за підсумками переговорів зі шведським прем’єром Ульфом Крістерссоном у суботу.

 

«Літаки Gripen – це гордість Швеції. Я впевнений, що Gripen можуть зробити нашу свободу значно більш захищеною. Тестові випробування Gripen за участі українців, наших пілотів, уже почались», – зазначив Володимир Зеленський.

 

Президент додав, що зі шведським прем’єром детально обговорив майбутні кроки щодо можливості відкрити тематику отримання літаків "Gripen".

 

«Я буду зустрічатись зі спікером парламенту, представниками парламентських сил і буду порушувати це питання як одне з ключових для захисту нашого неба», – сказав він.

 

 

Раніше український уряд неодноразово звертався по допомогу з винищувачами до кількох країн, зокрема і Швеції. Запити були зроблені ще влітку 2022 року, а вже в лютому 2023-го український міністр оборони Олексій Резніков висловив бажання України отримати JAS 39 Gripen. Але на "Рамштайні" в червні Резніков заявив, що Київ зосереджений насамперед на отриманні винищувачів F-16.

 

Ще у травні міністр оборони Швеції Пол Йонсон анонсував навчання кількох українських льотчиків на JAS 39 Gripen у відповідь на прохання української сторони. Цю домовленість шведське Міноборони підтвердило в червні.

 

Нагадаємо,  під час візиту Зеленського до Стокгольма Україна і Швеція досягли домовленості щодо спільного виробництва та ремонту бойових машин піхоти (БМП) CV-90 на території України.
 

Як повідомляла УМ, координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі під час брифінгу заявив, що США відкриті для навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 на своїй території.