Україна та Швеція домовилися про виробництво та ремонт БМП CV-90

16:38, 19.08.2023
Україна та Швеція домовилися про виробництво та ремонт БМП CV-90

Модернізація оборони: угода про виробництво БМП українсько-шведського виробництва (Фото Офісу президента)

Україна і Швеція досягли домовленості щодо спільного виробництва та ремонту бойових машин піхоти (БМП) CV-90 на території України.

 

Ця угода відображає важливий крок у партнерстві двох країн у сфері оборони і дозволить Україні покращити власні військові можливості, забезпечить модернізацію техніки на власній території, а також зміцнити співпрацю зі шведськими партнерами в області оборонних технологій. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявив президент Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з премʼєр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

 

«Сьогодні деталізували домовленість про виробництво CV-90 в Україні, її ремонту тощо. Зробимо все можливе, щоб перша вироблена в Україні CV-90 якомога швидше з'явилася», - заявив він.

 

 

В свою чергу шведський очільник уряду додав, що Київ та Стокгольм підписали угоду для посилення співпраці у виробництві та навчанні на CV-90

 

«Ми тут підписали угоду буквально кілька хвилин тому, це знак нашого спільного бажання посилити співпрацю у виробництві та навчанні на CV-90», - заявив Крістерссон.

 

До того ж Зеленський додав, що під час його поїздки на фронт українські військові хвалили шведські БМП CV-90.

 

БМП CV-90

 

Броньована машина піхоти. Швеція для власної БМП CV 9040C як посилення використовує бронемодулі AMAP німецькій компанії IBD Deisenroth Engineering. З комплектом навісної броні (композитна броня з керамічними бронеелементами) для модифікацій, починаючи з CV 9040B і далі, забезпечується захист від 30-мм бронебійного опереного снаряда.

 

До складу захисного комплекту AMAP крім навісних модулів пасивної броні для корпусу і башти входить протимінний захист, розташований на днищі бронекорпуса, а також протиуламкова підбивка бойового відділення.

 

Додатково до пасивного захисту CV 9040C використовується система маскування Barracuda, однойменна з назвою шведської компанії-розробника Barracuda Company.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський разом із першою леді Оленою Зеленською прибули до Швеції в суботу, 19 серпня.Робочий візит Володимира Зеленського в Швецію має на меті обговорення питань співпраці та поглиблення відносин між двома країнами.