Унікальне Синє озеро у Києві зникає на очах через забудовників

13:22, 09.08.2023
Унікальне Синє озеро у Києві зникає на очах через забудовників

Забудовники знищують унікальне легендарне озеро у Києві, хоча столична влада обіцяла захистити водойму від обміління. (Фото: Фейсбук Михайло Погребиський)

У Києві під забудову навмисно знищують одне з найвідоміших озер, розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі столиці.

 

Як інформує УМ, про це повідомив 8 серпня громадський активіст Михайло Погребиський у Фейсбуці.

 

«Я тут отримав просто дику інформацію стосовно унікального Синього озера, яке зникає прямо на очах! А саме: про те, що катастрофічне обміління озера має штучний і умисний характер! І якби це були просто чиїсь міркування, версії чи здогадки -— ні! Інформація отримана із надійних джерел!» — заявив Погребиський.

 

Активіст звернув увагу, що ще минулого року озеро було відносно повноводним.

 

«Минулого року, коли зовнішній ворог був недалеко і, відповідно, реалізація планів забудовників була пригальмована! Цього ж року — коли мали велику повінь, але коли знову по різним локаціям в Києві активізувались забудовники — маємо із Синім озером таку картину як на фото!», - додає активіст.

 

Михайло Погребиський оприлюднив фото, як зараз виглядає Синє озеро у Києві, зроблені громадським активістом Владиславом Якименко.

 

«Сине озеро. Історичне озеро з часів льодовикового періоду. Але ми живемо в тій країні, де гроші можуть всім закрити рота, де бетонні джунглі важливіші за все.... Навіть не знаю чи просити Вас робити репости, бо певно вже всім кому треба упало на кишеню… Навіть адмінам групи "Виноградар" впало, бо блокують всіх поголовно хто виступає проти вбивства озера. Є інфа, що група стала кишеньковою", — йдеться у дописі Якименко у Facebook.

 

 

 За його словами, на початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну представники територіальної оборони Києва без проблем наповнили Синє озеро з труби, котра туди виходить. "Вбивають озеро цілеспрямовано... Вбивають руками КП "Плесо" котре отримало свою долю вже давно, та руками тих кому закрили рота", — підсумував Якименко.

 

 У травні на вимогу киян Управління екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації включило роботи з розчищення та благоустрою озера Синє до переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. В мерії Києва запевняли, що причини обміління Синього озера мають природний та техногенний характер. До природного фактору належить підвищення температури повітря та замулення джерел живлення.

 

До причин техногенного характеру — водозниження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод. Синє озеро планували розчистити на глибину п’яти метрів для розкриття ґрунтових джерел.

 

Раніше повідомлялося, що у Києві за останні кілька місяців столичні комунальники замовили саджанців дерев та кущів на десятки мільйонів гривень. Замовниками виступають комунальні підприємства по утриманню зелених насаджень в різних районах столиці. Вартість замовлень на закупівлю зелених насаджень коливається від 4,5 до понад 9,3 мільйонів гривень.

 

Нагадаємо, що нові заповідні зони з’являться у Києві. Столична влада підтримала ініціативу Міністерства охорони довкілля України та київських екологів заповідати Труханів острів та інші зелені зони.

 

Як повідомляла УМ, Будинок Саксаганського під загрозою: поблизу хочуть звести багатоповерхівку.