Уряд Шмигаля дозволив консорціуму ЄДАПС знову монополізувати ринок

14:43, 07.08.2023
Уряд Шмигаля дозволив консорціуму ЄДАПС знову монополізувати ринок

Відновлення "ЄДАПС": рішення Кабміну викликає суперечки та критику. (Коолаж УП)

Протягом 2021-2023 років уряд під керівництвом прем’єра Дениса Шмигаля прийняв ряд рішень, що знову дозволили консорціуму "ЄДАПС", який раніше був зв'язаний з скандальною виробництвом документів у 2000-х роках, повернутися на ринок.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із матеріалу   УП «Монополія на «Україну». Як Шмигаль і його уряд пустили скандальний ЄДАПС заробляти мільярди на документах»

  

Восени 2021 року ЄДАПС почав активно з'являтись у державних закупівлях. І двері йому відкрили рішення Кабміну, які підписував особисто прем'єр Денис Шмигаль.

 

21 жовтня 2021 року уряд провів нараду. Тема – виготовлення захищених документів і використання потужностей поліграфкомбінату "Україна". Із власних джерел УП отримала протокол цієї наради. Серед присутніх тоді значився радник прем'єра Сергій Стефурак. В уряді вказували на нього як на людину, яка лобіювала ЄДАПС в уряді.

 

На порядку денному Кабміну було кілька основних питань: удосконалити паспорти, нотаріальні бланки, документи для водіїв – посвідчення і техпаспорти, а також акцизні марки. Усі 4 "удосконалення" зрештою призвели до нової монополії.

 

Із першими трьома пунктами держава розібралась швидко – на їхній ринок ЄДАПС зайшов уже протягом кількох місяців. І лише нововведення на акциз затягнулись аж до 2023-го.

 

Жовтнева нарада 2021 року була "установчою". На ній прем'єр пороздавав доручення: створити робочу групу, напрацювати проєкти рішень тощо. Однак далі була ухвалена низка конкретних рішень, які так чи інакше грали на руку монополії.

 

Зокрема, уряд змінив вимоги до паспортів, водійських посвідчень і техпаспортів, ввів монополію на виробництво нотаріальних бланків і повернув голограму на акцизну марку. Матеріали для всіх цих виробництв наразі постачає лише компанія "Поллі-Сервіс", яка належить колишньому ЄДАПСу.

 

Самим виробництвом займається державний поліграфкомбінат "Україна", топ-менеджемнт якого, за даним УП, представляють люди, близькі до ЄДАПСу.

За підрахунками журналістів, посталий із попелу ЄДАПС за майже два роки отримав дежпідрядів лише від поліграфкомбінату на щонайменше 2,3 млрд гривень. Компанія мала й інших, але значно менших державних замовників.

 

Уряд і поліграфкомбінат у коментарі ЗМІ стверджують, що технології, матеріали і постачальників змінили за ініціативи Національного антикорбюро, щоб позбутись монополії компаній, нібито пов'язаних з екскерівником комбінату Максимом Степановим. А самі нововведення дозволили суттєво збільшити прибутки держбюджету.

 

НАБУ не стало коментувати журналістам це питання, зокрема вказувати, які саме нововведення воно ініціювало. А також не захотіло повідомляти, чи розслідує нинішні події на поліграфкомбінаті.

 

Як повідомляла УМ, розкрито широкомасштабну міжнародну схему заволодіння коштами державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" у період з 2013 по 2016 роки, пов´язану з виробництвом паспортів громадян України, ID-карт та посвідчень водія.